1. Kampen mot nazismen

Högerextrema krafter tar plats i parlament runt om i Europa och nazister demonstrerar regelbundet på svenska gator. Redan på 1930-talet var Fogelström aktiv i kampen mot nazismen. I våras gav Stockholms stads förlag Stockholmia ut en tidigare outgiven roman med titeln Den okuvliga friheten som skrevs 1939.

– Den handlar om en stormakt som inte nämns vid namn och som leds av en person som kallas för ”ledaren”. Han är ledare för batongpartiet och de har en tidning som heter batongisterna. Man kan läsa väldigt mycket mellan raderna, säger Kent Josefsson.

Nazister demonstrerar på Norrmalmstorg 1935

2. Kampen mot atombomben

Vapenskrammel och atombombshot hörs just nu från både Trumps USA och Kim Jong-uns Nordkorea. Kanske hade Sverige skramlat med om det inte vore för Per Anders Fogelström. Han var mycket aktiv i kampen mot en svensk atombomb.

– I Sverige var allmänheten för en atombomb men opinionen svängde. Föreningen Amsa, aktionsgruppen mot svensk atombomb, där Fogelström var med betydde mycket för det, säger Kent Josefsson.

Affisch från Aktionsgruppen mot svensk atombomb, 1958

3. Bostadsbrist och trångboddhet

När romanfiguren Henning i klassikern Mina drömmars stad som gavs ut för 57 år sedan, anländer till Stockholm bor han trångt och skitigt och i stort sett ovanpå dem han delar bostad med. I dag är bostadsbristen återigen stor i Stockholm och trångboddheten ökar, främst bland ungdomar, nyanlända och invandrare, visar en rapport från Boverket.

– Stockholm är fortfarande ”mina drömmars stad” för många. Här finns möjligheterna, men det är också många som misslyckas. De får ingen bostad och många bor i andra hand och kors och tvärs, säger Kent Josefsson.

Nödbostäder i Stockholms polishus gymnastiksal på 20-talet

4. Hörs när du gifter dig

Har du tänkt gifta dig, men är inte religiös? Chansen är stor att du kommer att få höra ett citat av Per Anders Fogelström under akten. Författaren gick ur kyrkan 1952 och startade ”Förbundet för religionsfrihet”. Senare skrev han både en ceremonitext för en borgerlig begravning och en borgerlig vigsel.

– 2009 kom det ett regeringsbeslut att det här citatet ska användas vid en borgerlig vigsel, säger Kent Josefsson.

Orden finns bland annat att läsa här (den långa versionen av ceremonin).

Sofia kyrka 1951, samma år som Fogelström startade Förbundet för religionsfrihet som bland annat verkade för kyrkans åtskillnad från staten, något som blev verklighet omkring 50 år senare.

5. Startade ungdomsgård

Den stökiga ungdomen stryker bara runt på stan och gör inget vettigt. Känns det igen? Problemet är inte nytt och var också något som Per Anders Fogelström försökte göra något åt när han på 1940-talet var ungdomsledare i Vitabergsklubben.

– Det var en fantastisk ungdomsgård. De hyrde ett gammalt café vid Vita bergen på Södermalm och bjöd in politiker, redaktörer och diskuterade samhället. Det fanns en fantastisk spännvidd. De gjorde allt från att reparera cyklar, åka till Köpenhamn, göra fjällvandringar och gå på Dramaten. En del av syftet var att ta hand om vilsna ungdomar, framför allt arbetarungdomen på Södermalm.

Per Anders Fogelström omkring 1950.

Klassiska citat

Klassiska citat ur Per Anders Fogelströms böcker:

”Pojken drömde.

Staden väntade.”

(Ur Mina drömmars stad)

 

Staden som somnar på kvällen är en annan än den som vaknade på morgonen.

Något har byggts och något har rivits. Någon har fötts och någon har dött.

Förändringen pågår oavbrutet och det som en gång fanns ska aldrig komma tillbaka

(Ur I en förvandlad stad)

 

Staden var invandrarnas, om de inte funnits skulle den väl ha tynat bort…

De och deras efterkommande var med och byggde staden, var en del av den.

(Ur Stad i världen)

 

Källa: Fogelströmåret 2017, som arrangeras av Stockholms stad. www.fogelstrom2017.se