Sommarens biofilmer: Barnmorskor, blommor och bilmekaniker
Arbetet Kultur tipsar om filmerna du inte bör missa i sommar.
Heartstone
Regi: Gudmundur Arnar Gudmundsson
Premiär: 30 juni
En rå men vacker isländsk tonårssaga om sexualitet, alkoholism, aggression, vänskap, vilsenhet och övergivenhet. Utspelas runt millennieskiftet, före smartphoneexplosionen. Huvudpersonerna är amatörer som skolats in under ett halvår, vilket märks i trovärdiga scener. För ung som gammal.
Ouaga girls
Regi: Theresa Traore-Dahlberg
Premiär: 25 augusti
Det hade kunnat bli förutsägbart, dokumentären om en grupp unga kvinnor i Burkina Faso som utbildar sig till det traditionellt manliga yrket bilmekaniker, men här står i stället en befriande ambivalens i centrum. Som kvinnan som hellre vill jobba i butik, eller den unga mamman som älskar sitt barn, ångrar det, är glad att barnet finns.
Barnmorskan
Regi: Martin Provost
Premiär: 11 augusti
Klart att jag måste rekommendera en film som fokuserar på ett av våra viktigaste yrken. Sällan har väl så många förlossningar (framför allt krystningsskedet) visats i samma film. Men vad händer med huvudpersonen Claires djupa kunskap som barnmorska när framtiden handlar om storskalighet och teknisk utveckling?
Pingvinresan 2
Regi: Luc Jacquet
Premiär: 14 juli
Har du sett Oscarsbelönade Pingvinresan blir det inte mycket nytt i tvåan. Men trots detta, och trots en berättarröst som med klyschiga metaforer varken presenterar en bra story eller tydliga fakta, är fotot magnifikt och pingvinungar typ det gulligaste som finns. Vilket räcker rätt så långt.
Tulpanfeber
Regi: Justin Chadwick
Premiär: 14 juli
Bara temat – en finansbubbla av inte värdepapper utan vackra brutna tulpaner – och det faktum att huvudrollsinnehavaren heter Alicia Vikander, är anledning att se filmen. Jag sugs in i sagan från 1600-talets Nederländerna, och den sluga striden om såväl pengar som kärlek, trots att filmen innehåller en hel del svagheter i såväl handling som trovärdighet.
The square
Regi: Ruben Östlund
Premiär: 25 augusti
Ett pussel av träffsäkra scener, där rollfigurerna testas. Vad betyder en handling för en person, och för en annan? Hur spelar yrke, kön, etnicitet och ålder mot machoattityder, synen på utsatta, klicksamhället? Vi får följa Christian, konstnärlig ledare på X-royal museum (beläget i kungliga slottet). Guldpalmenbelönad och bör förstås ses.