Onsdagen den 28 juni testade president Rodrigo Duterte ett nytt kinesiskt prickskyttegevär som Filipinnerna just fått en stor leverans av från Kina. Presidenten har nu suttit vid makten i ett år nu. Landet håller på att ändra sin utrikespolitik och har inlett närmare ekonomiska samarbeten med Kina och Ryssland.

– Lyssna inte på de där människorättskritikerna. Om ni gör det ska jag hugga av era huvuden.

I maj i år kom president Rodrigo Duterte med ännu ett anmärkningsvärt uttalande i samband med sitt kritiserade krig mot droger.

För ett år sedan – den 30 juni 2016 – svors Rodrigo Duterte in som Filippinernas 16:e president. Han blev snabbt känd för sina hårdföra politik. Men vid sidan av ”kriget mot narkotikan” håller den nya presidenten på att genomföra ett skifte i landets utrikespolitik.

I höst bröt Rodrigo Duterte Filippinernas långvariga allians med USA och EU. Istället har han sökt sig till Kina och Ryssland för att förbättra landets ekonomi.

Rodrigo Duterte har tidigare uttryckt sin beundran för USA:s president Donald Trump men säger samtidigt att Filippinerna gynnas mer av ett samarbete i öst.

– Jag har inget emot USA. Vi är okej. Trump är min vän. Men min utrikespolitik har skiftat från att vara västvänlig till att ha en fungerande allians med Kina, och förhoppningsvis kan vi etablera en fungerande relation med Ryssland. Varför? För att västvärlden, EU och allt annat, är tvetydiga i sitt prat, säger han i en intervju med RT.

Rodrigo Dutertes inplanerade möte med Ryssland blev kortvarig på grund av stridigheter mellan militär och den Isis-stödda gruppen Maute i staden Marawi, vilket ledde till att presidenten utlyste ett militärt undantagstillstånd på ön Mindanao.

Medan förhandlingarna med Rysslands president Vladimir Putin lagts på is har det ekonomiska samarbetet mellan Kina och Filippinerna tagit fart.

En territoriell dispyt mellan Kina och Filippinerna har pågått sedan 2012 men den har tonats ned sedan Rodrigo Duterte kom till makten. Trots att Filippinerna vann en rättslig tvist om ön på den Sydkinesiska sjön valde han att ge mer spelrum till Kina. Skälet var redan då att bygga upp en relation med Kina för att locka till sig kinesiska investerare.

Nu har Kina utlovat investeringar på 24 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 200 miljarder kronor. Framförallt ska ett sexårigt program för att förbättra landets infrastruktur ha undertecknats av länderna. Projektet ska bland annat hjälpa Filippinerna att lösa trafikproblemet i huvudstaden Manila genom att bygga två nya broar.

Tusentals demonstranter var ute på gatorna i Filippinernas huvudstad Manila den 30 juni 2017. Det är nu ett år sedan Rodrigo Duterte tillträdde som landets president och inledde ett krig mot droger som kostat tusentals människor livet, varav många oskyldiga, och blivit kritiserats för att kränka mänskliga rättigheter. Foto: Bullit Marquez/AP-TT

I skuggan av den ekonomiska satsningen riskerar fackmedlemmar och aktivister i landet sina liv.

Världsfacket IFS kom i veckan med en rapport som pekar ut Filippinerna som ett av världens tio värsta länder att vara fackligt engagerad i.

I rapporten nämns två fackliga profiler som mördades inom loppet av sex dagar i september förra året. Med oklara motiv sköts Edilberto Miralles, tidigare chef för R&E Taxi Transport Union, till döds när han var på väg till ett förhör kring en arbetsrelaterad utredning. Aktivisten Orlando Abangan mördades när han var på väg hem. Han hade tidigare fått uppdraget att organisera delar av den fackliga centralorganisationen Sentro.

Orlando Abangan ska även ha varit en välbekant kritiker av regeringens pågående ”krig mot narkotikan”, som hittills skördat nästan 10 000 liv.

Något som, trots protester världen över, stöds av 78 procent av den filippinska befolkningen enligt en opinionsundersökning utförd i mars.

Carlo Falk

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

 

Investeringar i Filippinerna

• 20 procent av landets investeringar kommer från utlandet

• Utländska direktinvesteringar (FDI) har ökat från 5,64 miljarder (2015) amerikanska dollar till 7,93 miljarder (2016).

• En ökning med 40.7 procentenheter

• Kina, Ryssland och Japan största aktörer

• Rysslands investeringsområden: Energi, teknologi, turism, jordbruk, elektronik

• Kinas investeringsområden: Flyg, skeppsrenoveringar, energiåtervinning, stål och järn

Källa: Myndigheten Board of investments (BOI)

 

Facket i landet

• I Filippinerna finns tio fackliga centralorganisationer och över 100 fackförbund och 10 000 registrerade fackföreningar

• Högerriktade TUCP (Trade Union Congress of the Philippines) har flest medlemmar och bildades 1975 under Marcos-diktaturen

• KMU (Kilusang Mayo Uno) bildades 1980 som protest mot att andra fackförbund inte vågade ta strid mot Marcos lagstiftning

• KMU splittrades 1992 av utbrytargrupper

• Nyligen bildades den fackliga centralorganisationen Sentro, som försöker ena fackliga organisationer

• Sentro strävar efter att alla på en arbetsplats ska tillhöra samma fackförbund

Källa: Union to union