Danska S vill minska EU:s rörlighet
Den fria rörligheten inom EU sänker lönerna och måste begränsas, anser danska Socialdemokraterna och populistiska Dansk Folkeparti. De kräver att Danmark driver frågan i EU.
Utländsk arbetskraft påverkar både löner och anställningsvillkor negativt anser ledarna för det två danska oppositionspartierna.
Partierna lyfter också upp kringresande tiggare som ett argument för att begränsa den fria rörligheten. De kräver att Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen driver en dansk offensiv mot fri rörlighet i EU.
– Det är inte bra om detta är något annat än en topprioritering för regeringen och statsminsiterna och så är det uppenbarligen inte, säger socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen till Jyllandsposten.
Att de två oppositionspartierna som står långt ifrån varandra i andra frågor nu gör gemensam sak kan få betydelse.
Danmarks statsminister, som företräder det konservativa partiet Venstre, har redan tidigare kritiserat utländska arbetstagare i hårda ordalag. Han säger till Jyllandsposten att frågan om migration redan är något han driver.
– Utmaningen är inte att få stöd för de här åsikterna i Danmark. Utmaningen är att få tillräckligt stöd i Europa.
Samtidigt som Danmark vill begränsa rörligheten inom Europa slår antalet flyktingar i världen åter rekord. Enligt FN-organet UNHCR är nu 65,6 miljoner människor.
EU har beslutat om att flyktingarna som kommer till Grekland och Italien ska omfördelas mellan medlemsländerna. Systemet har dock inte fungerat som det var tänkt.
EU-kommissionen inleder därför nu ett överträdelseförfarande mot Polen, Ungern och Tjeckien för att de vägrat ta emot flyktingarna och därmed brutit mot EU:s överenskommelse.
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) är kritisk till den bristande solidaritet som länderna visar inte bara med flyktingarna utan också med övriga EU-länder.
– Vi får inte glömma bort vår egen historia, EU är ett fredsprojekt som byggdes upp i ruinerna av andra världskriget, när sextio miljoner européer var på flykt och sökte ett nytt land. Och om varje samhälle i Europa med 10 000 invånare under 2015 hade tagit sin del av ansvaret för flyktingkrisen så hade de fått 30 asylsökande var. Det kan inte vara oöverstigligt! säger hon i ett pressmeddelande.