Ras bland unga inom facket
Sedan 1990-talet har den fackliga anslutningsgraden bland unga sjunkit som en sten. 1994 låg den på 77 procent bland de yngsta arbetarna. Nu är den på 38 procent.
Är du en kvinnlig tjänstemän i 60-årsåldern? Bor du dessutom i Norrbotten och har en trygg anställning? Då är sannolikheten mycket hög att du också har ett fackligt medlemskap. Den sannolikheten ser helt annorlunda ut om du i stället är en artonårig kille med tillfälligt restaurangjobb i Stockholm. Det visar rapporten ”Facklig anslutning år 2017” från LO.
Totalt var 70 procent av alla anställda i Sverige fackligt anslutna under detta års första kvartal. Det är samma nivå som förra året. Däremot har anslutningsgraden bland arbetare sjunkit med en procentenhet, från 64 till 63 procent. Därmed fortsätter glappet mellan arbetares och tjänstemäns organisationsgrad att växa. Bland tjänstemännen var anslutningsgraden 74 procent både i år och förra året.
I rapporten redogörs också för skillnader utifrån ett antal andra faktorer:
• Kön. Kvinnor är fackligt anslutna i högre grad än män. Den skillnaden finns både bland arbetare och tjänstemän. Totalt är 73 procent av de anställda kvinnorna och 67 procent av männen med i facket.
• Ålder. Skillnaden är stor mellan olika åldersgrupper. I de yngsta grupperna har anslutningsgraden minskat mycket kraftigt sedan 1990-talet. 1994 var anslutningsgraden 77 procent bland 16-24-åriga arbetare, i år ligger motsvarande siffra på 38 procent. Anslutningsgraden ökar sedan successivt med stigande ålder, tre av fyra arbetare i åldern 45-64 är med i facket. Mönstret med ökande anslutningsgrad i och med ökande ålder är detsamma för tjänstemän, men anslutningsgraden är i varje åldersgrupp högre än arbetarnas.
• Sektor. I endast fyra sektorer är fler än 70 procent av arbetarna med i facket. Högst ligger tillverkningsindustrin, med en anslutningsgrad på 79 procent. Allra lägst är arbetarnas anslutningsgrad i restaurangsektorn; 28 procent. Även inom hotellsektorn, fastighetsservice, inom jordbruk, skog och fiske samt inom kultur, nöje och fritid är färre än hälften av arbetarna fackligt anslutna. Inte i någon sektor har tjänstemännen en anslutningsgrad på under 50 procent.
• Anställningsform. Fast anställda är oftare med i facket än tidsbegränsat anställda. 69 procent av de fast anställda arbetarna var med under första kvartalet i år, medan 38 procent av de tidsbegränsat anställda var fackligt anslutna. Bland tjänstemännen var 76 procent av de fast anställda och 55 procent av de tidsbegränsat anställda med.
• Ort. Anslutningsgraden är högst i Norrland och lägst i Stockholm, för både tjänstemän och arbetare. Skillnaden består även om man tar hänsyn till sådant som åldersfördelning och näringsgrenar på olika platser.
• Födelseland. Totalt är 61 procent av alla utrikes födda anställda med i facket, att jämföra med 72 procent bland dem som är födda i Sverige.