– Jag gillar att göra saker från grunden, att gå till roten med allting, säger Robin Johnander.

Så när han besökte ett ölbryggeri för några år sedan väcktes idén att han skulle göra eget öl. Det blev hemma i köket till att börja med.

– Och första ölet blev gott. Hade det inte varit något vidare hade jag väl aldrig fortsatt.

Det var synd att det inte fanns några goda och intressanta lättöl, tyckte Robin Johnander. Det blev hans nisch. Han registrerade varumärket 2012, mest för att ingen annan skulle knipa det, och lade upp en Facebooksida.

– Och rätt vad det var hade det tickat in hundra likes för Gamla Enskede Bryggeri. För en produkt som inte fanns! Och det var inte mina kompisar, utan helt okända.

Det var bara att sätta igång. Hobbyn blev halvtidsjobb som blev heltidsjobb. Garaget till villan blev bryggeri – trångt och inte särskilt ergonomiskt, men så länge han är ensam i företaget går det.

Han har haft timanställda som hjälpt till med etikettering ibland, och lite hjälp att marknadsföra sina öl, men annars är det Robin Johnander som är bryggeriet. Nu säljer han till ett 30-tal krogar, de närmaste systembolagen och några livsmedelsbutiker.

Varför det har blivit så fantastiskt populärt att tillverka öl vet han inte.

– Det öppnar ju typ ett bryggeri i veckan. Och alla är verkligen jätteduktiga. Undrar hur länge det ska fortsätta, när spricker bubblan? Många har investerat stort och skaffat dyra lokaler.

Lättöl är fortfarande det roligaste.

– Jag är bra på det, då blir det kul. Och så är det enklare, inte så mycket bestämmelser. Nästa vecka blir det marknad här i Enskede, då har jag fått tillstånd att sätta upp ett stånd och ha provsmakning av mina öl. Så länge det är lättöl är det inte mer komplicerat än att bjuda på bullar.

Helst skulle han vilja koncentrera sig på ett fast sortiment av öl. Men det funkar inte så: Marknaden kräver nyheter.

– Jag fick plocka grannens körsbär i fjol och gjorde öl på. Det gick åt helvete – eller, det blev inte som jag tänkt mig, men det var intressant.

– Och nu, ett år senare, börjar det vara riktigt gott.

 

Om Robin Johnander

Är: 39 år, bryggare i Stockholm.

År i yrket: Cirka fem, innan dess köksbryggare som hobby.

Bäst med jobbet: Friheten att styra själv.

Sämst med yrket: Tungt, mycket monotont arbete.

Om jag inte var bryggare: ”Då skulle jag väl fortsatt som lågstadielärare.”

Om bryggare

Antal: En uppskattning från 2015 är 4 000 anställda bryggare.

Utbildning: Yrkeshögskolan har en 1,5-årig utbildning i bryggeriteknik. För att bli bryggmästare krävs längre utbildning på högskola i till exempel Danmark eller Tyskland.

Framtidsutsikter: Goda, särskilt för bryggmästare.

Källa: Sveriges Bryggerier