Här är frestelsernas fabrik
Inför påsken och Alla hjärtans dag är det som mest stressigt på godisfabriken. Nu väntar påskäggen på sega råttor, geléhallon och lakritsbåtar. Arbetet följde arbetsdagen på Aroma.
”Det kommer alltid nya säsonger. Så fort påsken är över kommer halloween och sedan är det alla hjärtans dag. Men jag kan inte äta godis längre. Efter en vecka här tröttnade jag.”
Charlie Castopee packar godsaker på godisfabriken Aroma i Skarpnäck i Södra Stockholm och gillar sitt jobb.
En bit bort tar Anne Hult och Marina Lundin hand om påsar med godisblandningar. De har jobbat på Aroma i över 30 år och säger att de trivs bra med både jobbarkompisar och godis.
– Jag är fortfarande som en femåring, jag älskar godis! Den allra bästa smakkombinationen får du om du pressar ihop en lakritsbåt med en hallonbåt. Det är underbart, säger Anne Hult.
Det är mars och sista produktionsveckan för påskens godis. Butikerna vill ha godiset framme redan i början av april och fabriken har fått beställningar på många torkade sorter, som hallon- och lakritsbåtar, stora råttor och geléhallon. Men just i dag producerar de colabåtar, jätteormar i tre olika färger, gröna grodor och stora röda hjärtan.
21 personer jobbar på Aromas fabrik. De är maskinförare, kokare, inköpsansvarig, ekonomi-ansvarig, vd, tekniker, lageransvarig, packare och produktionsassistenter, som är truckförare eller polerare.
Madeleine Andersson, text och foto