Samvaron högvinst i bingohallen
Det här talet om ”enkla jobb” – många skulle väl räkna mitt arbete som ett sådant. Och det är så fel, säger Sara Astner, bingovärdinna på Gävle Bingo.
Själva arbetsuppgifterna kanske inte ser så svåra ut. Logga in sig på arbetspasset och räkna sin kassa. Sälja spelbrickor. Rätta brickor när någon ropar ”bingo”, och betala ut vinsten.
Men så är det allt det andra: de många moment som hör till ett serviceyrke men inte syns. Som att vara lyhörd och skapa trivsel. Läsa av situationen om någon blir hotfull. Medla mellan spelare. Förklara vad som gäller när någon säger att spelet har gått fel till.
– Ofta är jobbet jätteroligt, säger Sara Astner. Men spelare är spelare. Det faller mycket ansvar på oss.
– En del är rätt gränslösa. De tycker att vi är kompisar, ger personliga kommentarer, tar reda på saker om mig. För att inte ätas upp måste man kunna säga ifrån.
Det händer att spelare (eller deras anhöriga) berättar för personalen att de har spelat bort på tok för mycket pengar. Som bingovärdinna ska Sara Astner inte gå in i rollen som terapeut, utan hänvisa till hjälplinjer för spelmissbrukare.
En vardagförmiddag i mars är spelarna på Brynäs Bingo i centrala Gävle en ganska blandad skara, med viss övervikt för 50-plussare. De sitter med jackor och skärmmössor på, tysta och koncentrerade på sina spelbrickor, medan en dator med kvinnlig stämma ropar ut numren: ”Gustav 54, fem fyra. Bertil 3, en enkel trea.”
Sara Astner och hennes kollega går runt i hallen med ganska rejäla sedelbuntar för att ta betalt och dela ut vinster.
Risken för rån finns där, även om det var länge sedan det hände. Och spelmissbruk förekommer alltså.
Ändå anser Sara Astner att bingo har en viktig funktion att fylla. Dels därför att allt överskott går till de ideella föreningarna i Gävle. Dels därför att bingo erbjuder något som spel på nätet inte kan ge: social samvaro.
– Den mänskliga kontakten är vår styrka i konkurrensen med nätet, säger Sara Astner. Jag tror att det räcker för att bingohallar ska finnas kvar om både tio och tjugo år.
Om Sara Astner
År i yrket: 17 år i augusti.
Lön: Knappt 23 000 kronor i månaden.
Arbetstider: Omväxlande. De tidigaste passen är 7.45–16.30, de senaste 17.30–00.30.
Bäst med yrket: ”Träffar många olika människor. Roliga kollegor. De oregelbundna arbetstiderna var en fördel när barnen var små, jag kunde vara hemma med barnen.”
Sämst med yrket: Lönen.
Fritid: ”Familj och fackligt arbete tar nästan all tid. TV-serier och musik när det finns tid.”
Om bingovärdar
Antal: Ungefär 500. Det finns 64 bingohallar i Sverige.
Lön: HRF:s bingoavtal med Almega är ett tarifflöneavtal med sju tariffer. För nyanställda är lägsta lönen 20 864 kronor. Högsta tarifflönen, 22 864 kronor, kräver fem års erfarenhet. Snittlönen är 23 100 kronor.
Framtidsutsikter: Bingospelandet har minskat. Hård konkurrens från spel på nätet.