Höjd avgift till a-kassan trots färre arbetslösa
Hundratusentals a-kassemedlemmar får höjd avgift från årsskiftet. Avgifterna höjs trots att arbetslösheten gått ner bland medlemmarna.
Trots allmänt fallande arbetslöshet är det tre fackförbund som höjer a-kasseavgiften från årsskiftet.
LO:s största förbund Kommunal med över en halv miljon medlemmar höjer a-kasseavgiften med tio kronor till 102 kronor för dem som också är med i facket. Det är fortfarande en i jämförelse låg avgift. Icke medlemmar betalar en något högre avgift varje månad.
Ett annat av LO:s större förbund, Handels, höjer samtidigt avgiften med tolv kronor till 132 kronor i månaden.
Orsaken är den kraftigt höjda dagersättningen, från 680 till 910 kronor, de första hundra dagarna som regeringen beslutade om hösten 2015.
I snitt fick de arbetslösa i Handels a-kassa cirka 695 kronor per dag 2016, upp från 618 kronor året före. Det påverkar a-kassornas ekonomi eftersom de medfinansierar den totala kostnaden.
– Därmed har vår avgift som vi ska betala in till staten höjts, säger Pernilla Nilsson, verksamhetschef på Handels a-kassa.
Samtidigt har arbetslösheten bland medlemmarna gått ner. Men det spelar mindre roll för avgiften än dagpenningens storlek, enligt Pernilla Nilsson.
Att höjningen kommer först nu förklarar hon med att kassan under året knaprat på besparingarna. Vid förra årsskiftet höjde var tredje a-kassa avgiften just till följd av den högre dagpenningen.
Journalistförbundet, vars medlemmar ständigt drabbas av nya varsel om uppsägningar, är det tredje förbundet som höjer, med en femma till 135 kronor.
Ett förbund går mot strömmen, Byggnads sänker sin medlemsavgift till a-kassan, från 121 till 110 kronor för dem som också är med i facket. Förra året fick byggfacket smisk av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Dess a-kassa tog ut alldeles för höga avgifter av medlemmarna i förhållande till kassans ekonomiska muskler.