Brittisk strejkvåg inför julhelgen
En strejkvåg rullar över Storbritannien inför julhelgen. Nu vill flera politiker beskära fackföreningarnas konflikträtt.
”Strejkerna är oacceptabla och visar på ett förakt gentemot vanliga människor som har det tufft i julruschen” har Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May kommenterat strejkvågen som nu rullar över landet.
* I måndags gick 3000 postanställda ut i strejk i protest mot låga löner och nedläggningar av postkontor.
* På tågbolaget Southern Rail har hundratusentals resenärer påverkats då konduktörer strejkat emot att deras arbetsuppgift med att stänga tågdörrarna ska tas över av timanställda.
* Anställda på flygbolagen British Airways och Virgin Atlantic hotar med att gå ut i konflikt på juldagen om de inte blir en överenskommelse om löneökningar.
Efter premiärminister Theresa Mays utstpel har konservativa parlamentariker gått ut krävt att strejkrätten bör begränsas.
Generalsekreterare för brittiska TUC (motsvarande LO), Frances O’Grady, har dock reagerat kraftigt på förslaget om begränsad strejkrätt.
– Storbritannien har redan de mest drakoniska och fackfientliga lagstiftningen i hela Västvärlden, kommenterar hon.
Hon syftar främst på den förändring som gjordes av den brittiska arbetsrätten 2013.
Då ändrades lagen så att det blev möjligt för arbetsgivare att anlita bemanningsföretag under strejkerna för att minska skadorna vid en arbetsmarknadskonflikter.
Den lagändringen har dock kritiserats. I somras bestämde FN-organet ILO att den brittiska strejklagstiftningen ska granskas närmare.
Enligt Frances O’Grady beror strejkerna på att många britter är missnöjda med de neddragningar som skett i samband med den stora finanskrisen som utlöstes 2008.
– Brittiska arbetare har det sämre nu än innan finanskrisen, vi har varit tvungna att acceptera lönesänkningar, osäkrare anställningar och nolltimmesavtal där man inte garanteras arbetstid, säger hon till tidningen The Guardian.