”Arbetarklassen går emot sig själv”
Nu ska det svenska klassamhället synas i sömmarna. Det fackliga idéinstitutet Katalys inleder under 2017 en omfattande klassanalys som ska bryta ”arbetarrörelsens dödläge”.
Vilka klasser finns egentligen i dag? Det är en av de centrala frågorna när fackliga idéinstitutet Katalys snart drar igång sin stora klassanalys. Arbetet inleds med en konferens i Stockholm i februari 2017 och målet är att landa en stor klassrapport till våren 2018.
Projektet sker i samarbete med sociologiprofessorn Göran Therborn, verksam vid Cambridgeuniversitetet och författare till två böcker om klass som utkom 1971 och 1981.
–Det har naturligtvis skett stora förändringar inom svensk kapitalism och därmed klassamhället i Sverige under de sista 30 till 40 åren. Frågan är vilka klasser som finns i dag och är relevanta att tala om liksom var de viktigaste konfliktlinjerna går, säger Göran Therborn i en kommentar.
Enligt Katalys har det saknats grundliga analyser om klass de senaste decennierna, även om teorier om prekariatet, där bland annat de med osäkra anställningsförhållanden ingår, delvis har bidragit till debatten.
– Prekariatet är ett av de begrepp vi ska titta på, är den indelningen relevant för Sverige? Hur hänger klass och kön ihop? Egenföretagare och småföretagare är ofta vanliga löntagare, vilken klass tillhör de? Politiskt pratas det ofta om att vinna medelklassen, men är det en förskolelärare i ett radhus i Västerås eller aktiemäklaren i Solsidan? Hur ser vi på invandrare som kommit hit nu? Vi går in i det här med öppna ögon, säger Daniel Suhonen, chef för Katalys.
Ett av målen med analysen är att ge arbetarrörelsen en bild av vilka villkor, värderingar och intressen dagens arbetarklass och andra klasser i Sverige har för att kunna bryta ”dagens dödläge”, enligt Suhonen.
– Vi har sjunkande anslutningsgrad i fackföreningar, inte minst inom LO, och vi har en politisk situation där Socialdemokratin och den breda vänstern är svagare än den någonsin varit i modern tid. Ska vi ha en stark arbetarrörelse måste vi veta vilka som skulle kunna vara med i ett progressivt projekt.
Klassanalysen som Katalys ska göra kommer att bestå både av statistiska undersökningar och öppna seminarier med forskare och samhällsvetare. Men även intervjuer med människor om upplevd klass blir en del av arbetet.
– På det privata planet kan man ha en bild av vilken klass man har och det finns väldigt mycket moralism kring det. Det kan anses fint att vara arbetarklass, inom vänstern, på något märkligt sätt, men samtidigt visar statistiken att arbetarklassen dör tidigare. Ofta blir det mycket känslor, men kunskapen är liten. Vår analys kanske inte ändrar vad folk känner att de tillhör, men vi kan bidra med en objektiv analys. Ett sätt att skapa debatt utifrån fakta.
Daniel Suhonen beskriver utvecklingen i USA, där många arbetare röstade på Donald Trump, och stödet för Sverigedemokraterna i Sverige och i LO-grupperna som att arbetarklassen går emot sig själv.
– Det är något som vi också kommer analysera, varför röstar arbetarklassen mot sina egna ekonomiska villkor?