Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Koldioxidutsläppen från fossila bränslen har legat nästan stilla i tre år.

Det är en förbättring, men inte nog för att avvärja den globala uppvärmningen.

Utsläppen låg 2014 och 2015 på 36,6 miljarder ton och ser ut att öka väldigt lite, med 0,2 procent, under 2016, enligt den årliga rapporten Global Carbon Budget som sammanställs av forskargrupper från hela världen.

– Detta tredje år med nästan inga ökade utsläpp är utan motstycke i tider av stark ekonomisk tillväxt, säger forskningsledaren Corinne Le Quere vid East Anglia-universitetet i England.

Orsaken är till stor del den minskade kolanvändningen i Kina. Detta är ett tydligt avbrott efter det senaste årtiondets snabba utsläppsökningar, som har legat på runt 2,3 procent per år från 2004 till 2013, innan den minskade till 0,7 procent 2014.

– Det här är en stor hjälp för att hantera klimatförändringarna, men det är inte nog, säger Le Quere.

För att världens länder ska kunna lyckas med den globala överenskommelse som syftar till att begränsa den globala uppvärmningen till två grader måste utsläppen göra mer än plana ut, enligt studien.

En minskning med 0,9 procent per år behövs fram till år 2030.

Rapporten publiceras i tidskriften Earth System Science Data, inför FN:s klimatkonferens i Marocko. Där samlas ledamöter för att planera hur det ska gå till att genomföra Paris-avtalet som beslutades i den franska huvudstaden för ett år sedan.

TT

LÄS OCKSÅ:

Dags för klimatmötet i Paris

GS-ordförande: ”Tror på bindande avtal”

KRÖNIKA: Klimatmysteriet i sushilådan