”Det är fullt”. Kevin Yildirimo försökte förgäves få i en fot på arbetsmarknaden. Det kommunala bolaget Telge Tillväxt blev räddningen. Nu har han en lärlingsanställning som byggnadsarbetare. Foto: Marcus Ericsson/TT Klicka på bilden för att se större.

Matchning är nyckeln när arbetslösa och nyanlända ska in på arbetsmarknaden, enligt regeringen. I Södertälje har ett kommunalt bemanningsbolag lyckats skapa jobb åt femhundra unga.

Utsikten från elfte våningen på Södertälje sjukhus är hänförande. Här byggs ett helt nytt sjukhus. Bland Skanskas drygt två hundra byggnadsarbetare på plats finns lärlingen Kevin Yildirimo. Oddsen att just han skulle finnas här var inte så goda för något år sedan. Trots att han är utbildad rörläggare var det omöjligt för honom att hitta ett arbete.

– Jag sökte upp alla rörfirmor som finns, men fick ständigt svaret att det är fullt. Jag hade gett upp och gick hemma och gjorde ingenting, säger Kevin Yildirimo.

Men via Arbetsförmedlingen blev han lotsad till det kommunala bolaget Telge Tillväxt och livet tog en ny vändning.

– Där fick jag snabbt frågan om jag ville bli uthyrd till Skanska som grovstädare på bygget. I april fick jag anställning som lärling för att bli byggnadsarbetare, säger Kevin Yildirimo och puttar stolt den röda hjälmen bak i nacken.

Lagbasen Leo Flisell fyller på:

– Han kommer att lära sig alla moment under nästan tre år och gå de kurser som behövs för att till slut få sitt yrkesbevis.

Lärlingen Kevin Yildirimo har siktet inställt. Han ska, likt Leo Flisell, bli lagbas på byggen. Foto: Marcus Ericsson/TT Klicka på bilden för att se den större

Inkörsporten till jobbet, Telge Tillväxt, startade som ett projekt för att skaka fram sommarjobb åt arbetslösa unga vuxna. Projektet förlängdes och numera är det ett kommunalt bolag som ger unga en chans att få in en fot på arbetsmarknaden.

Det är ett unikt samarbete mellan Södertälje kommun och det lokala näringslivet, där storbolag som Skanska och Scania är med som delägare och också ställer upp med praktikplatser.

Eller helt enkelt köper tjänster av Telge Tillväxt.

– För Kevin innebar det att i stället för att vara en av många sökande till en tjänst, kom han in och kunde visa framfötterna och han har nu sin plats hos oss, säger Robert Carlsson, projektchef vid Skanskas sjukhusbygge.

Gen Tillbom, produktionsledare på bygget, menar att det finns ett värde att företag bidrar.

– För oss som bolag är det bra att kunna hjälpa till lokalt och göra det möjligt för sådana som Kevin att komma loss med livet. Dessutom sprider sig vårt initiativ till hela Skanska.

Det är precis som de ansvariga på Telge Tillväxt vill att det ska fungera.

– Genom praktik och uthyrning till lokala företag får de som går här en chans som de annars inte skulle få, säger Ewert Sjöstrand, vd för Telge Tillväxt.

Sedan starten har drygt åtta hundra unga mellan 18 och 24 år slussats genom bolaget.

– Av dem har 550 gått vidare till arbete eller studier, säger Peter Larsson konsultchef och matchningsansvarig på Telge Tillväxt.

När Arbetet hälsar på jobbar cirka fyrtio unga med olika typer av trädgårdsuppdrag i parker och anläggningar. Ytterligare tjugo är uthyrda till olika företag i kommunen.

Just genom att matcha företagens behov och de enskildas kompetens, har man också blivit ett exempel som näringsminister Mikael Damberg lyft fram för att få in långtidsarbetslösa och nyanlända på arbetsmarknaden. Mycket talar för att det kommer en nationell satsning så småningom; frågan är redan utredd och regeringen poängterade i sin budget vikten av matchning.

Telge Tillväxt tror på sitt koncept även om det inledningsvis fanns en misstänksamhet från delar av näringslivet i Södertälje. Det talades om illojal konkurrens och om att kommunen gick in i bemanningsbranschen – dessutom med subventionerade löner.

Från fackligt håll handlade invändningarna om att praktikanter för låg ersättning användes i stället för att de blev anställda med avtals-enlig lön.

– Det gäller att höja blicken och se vad vi åstadkommer. De som går genom oss går från att vara bidragstagare till att bli skattebetalare, säger Ewert Sjöstrand.

På bygget håller Kevin på att sätta in dörrar och bokstavligt talat bygga sig en ny framtid.

– Det här är min chans och jag tänker klättra vidare och bli chef, lagbas, säger han och flinar mot Leo Fisell.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Matchning

• Regeringen förbereder ett förslag om så kallade matchningsanställningar, enligt Södertäljes modell.
• Tanken är att bemanningsföretag på statens uppdrag hyr ut arbetslösa till privata företag.
• Målet är att de antingen får fortsatt anställning eller ett cv med referenser.

Praktik Telge tillväxt

• Unga vuxna får arbetsträna genom att utföra uppgifter åt kommunen, till exempel parkarbete.
• Därefter hyr det kommunala bolaget Telge Tillväxt ut arbetskraft till lokala privata företag, exempelvis Scania och Skanska. Den enskilde kan stanna inom Telge Tillväxt i max ett år. De allra flesta lämnar långt innan dess för arbete eller studier.
• Målet är fortsatt anställning eller ett cv med referenser, som gör det möjligt att söka andra jobb.
• Drygt 800 unga arbetslösa mellan 18-24 år har sedan starten för sex år sedan gått igenom Telge Tillväxt. 550 av den har gått vidare till arbete eller studier. 85 procent till arbete.

Arbetslöshet Unga

• Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd, 18-24 år.
• I riket totalt augusti 2016: 60 526, -12,7 procent från augusti 2015. Utrikes födda augusti 2016: 22 005, +3,9 procent jämfört med augusti 2015.
• Stockholms län augusti 2016:  8 166 jämfört augusti 2015 -15,9 procent. Utrikes födda augusti 2016: 3 243, -0,8 procent jämfört med augusti 2015.
• Södertälje augusti 2016: 843, -19,9 procent jämfört med augusti 2015.
• Utrikes födda augusti 2016: 410, -16,2 procent jämfört med augusti 2015.

Källa: Arbetsförmedlingen/Telge Tillväxt