Belgisk uppgörelse om Ceta
Det splittrade Belgien har till sist enats om EU:s stora handelsavtal med Kanada, Ceta. – Viktigt för vallonerna — och hela världen, anser ”motståndsledaren” Paul Magnette.
LÄS OCKSÅ Debatt: Utveckla den svenska modellen – utveckla frihandeln
– Det är en uppgörelse som är väldigt viktig för företagen och den ekonomiska aktiviteten. Det är ett avtal som är värt 12 miljarder euro, säger Belgiens premiärminister Charles Michel i en första kommentar, enligt tidningen Le Soir.
Samtidigt konstaterar han att det också gäller att få fullständigt klartecken från de regionala parlamenten i Belgien som kallas in till extramöten i morgon.
– Sista ordet ligger hos parlamenten, säger Michel.
Den uppgörelse som nåtts mellan Belgiens regering och landets regionala parlament måste även godkännas av övriga EU-länder innan allt är klart.
– Det som vi har uppnått är viktigt för vallonerna och för hela världen. Det har handlat om vilken värld vi vill leva i, säger Valloniens regionale regeringschef Paul Magnette, som lett det interna belgiska motståndet mot Ceta, enligt Le Soir.
– Det är en uppgörelse och en modell för vad som kommer att följa. Det är också viktigt för Belgien att vi har kunnat hitta vägen via en uppgörelse, säger i sin tur handels- och utrikesminister Didier Reynders.
”Alla parlament är nu redo att säga ja i morgon vid midnatt. Ett viktigt steg för EU och Kanada”, konstaterar premiärminister Michel på Twitter.
LÄS OCKSÅ Kamp för att undvika Ceta-fiasko
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) är lättad.
”Äntligen vit rök om Ceta. Belgisk överenskommelse nådd. Hoppas att ett datum kan spikas för när EU och Kanada ska skriva under avtalet”, skriver hon på Twitter.
De utdragna förhandlingarna har lett till att dagens planerade toppmöte mellan Kanadas premiärminister Justin Trudeau och EU:s högsta ledning tills vidare ställts in. Kanada har ändå fortsatt att vara öppet för att dyka upp så fort som ett avtal är klart.
– Kanada är fortfarande redo att underteckna detta viktiga avtal när EU är redo, säger Alex Lawrence, talesperson för Kanadas handelsminister Chrystia Freeland.
EU och Ceta
• EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.
• EU-kommissionen hoppas att avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft från årsskiftet, om klartecken kan ges från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Ett högtidligt undertecknande var planerat till det EU-besök som Kanadas premiärminister Justin Trudeau hade tänkt göra på torsdagen.
• För EU-parlamentets del väntar sedan en omröstning tidigast i december. I efterhand krävs även att avtalet slutgiltigt godkänns av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.
• Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.