Mejlkampanj mot återvändaravtal
Lärare, socionomer, präster och många yrkesgrupper protesterar mot förestående utvisningar av ensamkommande flyktingbarn. Under måndagen genomfördes en stor mejlkampanj i protest mot regeringens återvändaravtal med Afghanistan.
– Jag själv skickade 350 mejl och många andra gjorde nog detsamma, säger läraren Clara Göransson på Furlundsskolan i Sölvesborg.
Hon är en av ”ambassadörerna” för nätverket #vistårinteut som på Facebook uppmanade sina 6700 medlemmar att i går, måndag, skicka mejl till politiker för att protestera mot att afghanska ensamkommande barn och ungdomar löper ökad risk att skickas tillbaka.
Den 5 oktober slöt regeringen ett återvändandeavtal med Afghanistan. Det innebär att processen för utvisningar till Afghanistan ska bli enklare att genomföra.
Clara Göransson, lärare i Svenska som andraspråk, undervisar 16 elever på sin skola i Sölvesborg. De flesta i hennes klass är från Afghanistan.
– Ångesten sitter i väggarna. Det är inte roligt på skolan just nu. Man kommer väldigt nära varandra då man möts varje dag och jag ser hur eleverna påverkats av det här avtalet, säger hon till Arbetet Global.
– Jag hoppas de får stanna. Jag vill inte tänka på vad som kan hända om de tvingas åka tillbaka, säger hon.
Eleverna är oroliga för att skickas till Kabul där många aldrig varit. De är också oroliga för att råka illa ut eller att de ska tvingas in i någon väpnad grupp. Flera av de afghanska ungdomarna har sin familj i Iran där myndigheterna värvar unga afghaner som ska stödja Irans allierade i Syrien, uppger Migrationsverket.
Enligt de källor som Migrationsverket hänvisar till kan det finnas 2000–3000 afghaner som strider i Syrien, men uppgifterna är mycket osäkra.
Då svenska regeringen slöt avtalet var hon först inte så orolig för sina elever. Sedan ändrade hon sig då hon insåg att många av de afghanska pojkarna hon undervisade riskerar att inte längre betraktas som ”särskilt ömmande” fall.
– Det var först då jag förstod att det här verkligen håller på att hända.
I helgen var det flera demonstrationer runt om i landet och tusentals personer protesterade mot återvändaravtalet. Förra året kom det 35 000 ensamkommande barn och ungdomar till Sverige.
I en intervju i SVT:s Agenda försvarade migrationsminister Morgan Johansson avtalet med att ”vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar”. Migrationsministern försvarade sig också mot kritiken att det var orimligt att skicka 18-åringar – som växt upp i Iran – till Afghanistans huvudstad Kabul där de aldrig tidigare varit.
– Är du 18 år är du faktiskt vuxen och du är i ditt hemland som har ansvar för dig, sa Morgan Johansson till Agenda.
Clara Göransson har reagerat starkt på intervjun.
– Hans uttalande är väldigt märklig. För drygt ett år sedan så tog vi emot med öppna armar och nu har regeringen plötsligt ändrat sig, säger hon.