Samsung pressar villkor för arbetare
Lönepress, skatteflykt och systematiskt motarbetande av facken. Efter en ny rapport om anställdas villkor anklagas elektronikjätten Samsung för att erbjuda ”medeltida” arbetsvillkor.
– Företaget saknar helt en moralisk kompass, säger världsfacket IFS generalsekreterare Sharan Burrow i en kommentar och radar upp exempel på hur Samsung pressar löner och villkor hos sina underleverantörer och hotar att säga upp avtalen med dem som tillåter facklig organisering.
Den sydkoreanska elektronikjätten svarar på kritiken. ”Vi har sedan länge en bra dialog med våra anställda” skriver den svenska PR-ansvariga Maria Hansson i ett mejl till Arbetet Global. Hon tillägger sedan att företaget grundar sig på ”medarbetares fantastiska insatser”.
Enligt världsfackets IFS rapport är dock relationen mellan Samsung och de anställda mindre bra. Läckta dokument från oktober 2013 visar, som världsfacket hänvisar till, visar att Samsung straffar de som försöker organisera sig fackligt. Företaget ska till och med ha utarbetat en strategi för att motarbeta anställdas försök att organisera sig.
Enligt rapporten så bygger Samsungs affärsmodell på att utnyttja billig arbetskraft. 94 procent av de anställda hos Samsungs underleverantörer ska, enligt facket, jobba för löner som gör att de hamnar under fattigdomsstrecket.
Flera anställda hos Samsungs underleverantörer ska också, enligt facket, drabbats av allvarliga sjukdomar på grund av dåligt arbetsmiljö och bristande skyddsutrustning. Hjärntumörer, leukemi och olika blodsjukdomar ska ha utvecklats bland flera anställda.
En organisation för drabbade Samsunganställda, Sharps, har identifierat 223 anställda som blivit allvarligt sjuka av sina jobb. 76 av dessa har nu dött av sina sjukdomar. Enligt världsfacket har den sydkoreanska elektronikjätten systematiskt motarbetat facklig organisering bland sina underleverantörer.
– Företaget utnyttjar sin storlek för att påverka sina underleverantörer där Samsung aktivt jobbar för att förhindra facklig organisering och hotar med att säga upp avtal med underleverantörer där arbetare organiserat sig, hävdar Sharan Burrow.
I Sydkorea har fackföreningar i flera år lyft de hårda villkoren på Samsung.
I oktober 2013 tog den Samsunganställda Choi Jong-beom sitt eget liv eftersom han, enligt det meddelande han lämnade efter sig, inte orkade med de hårda arbetsvillkoren.
Det har skett flera demonstrationer mot företaget sedan dess och fackliga har under dessa protester hållit upp porträtt av Choi Jong-beom.
Samsung har 325 000 egna anställda i 80 länder och 1,5 miljoner arbetare som jobbar på företag som är koncernens underleverantörer. Enligt facket bidrar Samsung till en anti-facklig standard inom hela den asiatiska elektronikindustrin. Den brittiska samhällsgeografen Jamie Doucette på universitet i Manchester har under flera år studerat den Sydkoreanska arbetsmarknaden.
– Samsung är sedan många år tillbaka kända för att aktivt motarbeta fackföreningar, säger han till Arbetet Global.
Även FN-organet ILO har tagit upp Samsung som ett exempel på ett företag som aktivt motarbetar facket.
Samsung själva menar dock att företaget är transparent och där det saknas fackföreningar finns det i stället ”personalkommittéer” som ska sköta kommunikationen mellan anställda och ledningen.
Erik Larsson
Sydkoreanskt familjeföretag
Samsung är ett familjeägt konglomerat av företag som är världens största mobiltelefontillverkare. Företaget tillverkar även en rad andra elektronik-produkter, som tvättmaskiner och kylskåp, och står för en femtedel av Syd-koreas totala export.
Källa: Samsung Sustainability Report 2016 och världsfacket IFS rapport ”Samsung – Modern tech, Medieval Conditions”.