Försäkringstjänstemän får inte helt ledigt
Läser du jobbmejl under semestern? Det gör hälften av medlemmarna i FTF, facket för försäkrings- och finansbranscherna.
FTF:s undersökning bland anställda i försäkringsbranschen visar på att gränsen mellan arbetstid och ledighet blir allt suddigare.
– Det här är oroande siffror, säger FTF:s ordförande Anders Johansson i en kommentar.
– Fritiden blir obetald arbetstid för många medarbetare och möjligheterna för återhämtning minskar.
Det är visserligen bara några få procent som säger att arbetsgivaren förväntar sig att de ska svara i telefon och på mejl under semestern, men många känner pressen ändå.
De svarandes kommentarer i undersökningen tyder på att många får dubbla budskap: Arbetsgivaren uppmanar en att ta helt ledigt och koppla bort arbetet – samtidigt vet den anställde att den är den ende med en viss arbetsuppgift och att det inte fungerar att låta bli den helt och hållet under ledigheten.
”Jag förväntas vara bortkopplad från mitt arbete under semestern, men påläst, insatt och redo att mig in i mitt arbete så fort jag kommer tillbaka … Det är omöjligt om jag inte håller mig uppdaterad lite kontinuerligt under min semester,” berättar en av de svarande.
Många berättar också om hur högarna växer på skrivbordet när de är på semester, så att ledigheten i själva verket innebär att de måste jobba dubbelt så mycket i flera veckor efteråt för att hinna ikapp. Vetskapen om det gör det svårt att koppla av på semestern.
Det är vanligt att själv ta på sig ansvaret för att man kollar mejl på semestern. Det är inget chefen kräver: ”Det är för att jag själv vill ha koll, inte för att arbetsgivaren kräver det.” ”Stress beror enligt min uppfattning mest på dålig planering och en oförmåga att prioritera.”
Semesterlagen ger rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna, men nästan hälften av de svarande har tre eller mindre – frivilligt eller ofrivilligt.
LÄS OCKSÅ:
Här är Arbetets stora semesterguide
Fotnot: Undersökningen genomfördes i maj och 2 053 anställda i försäkringsbranschen besvarade den.