Massuppsägningar spås bli vanligare
Massuppsägningar i protest mot arbetsvillkor kan bli vanligare framöver, spår en forskare i tidningen Dagens Medicin.
På flera håll i landet har sjuksköterskor sagt upp sig när de inte fått igenom sina krav på lön, scheman eller andra arbetsvillkor. Arbetet har nyligen berättat om barnmorskor i Helsingborg, men massuppsägningar har också skett ibland annat Uppsala och Kristianstad. I mindre skala protesterade undersköterskor i Arjeplog nyligen mot inställda semestrar.
Christer Thörnqvist, lektor i företagsekonomi och expert på konfliktåtgärder, säger till Dagens Medicin att åtgärden är ovanlig. Det måste ju vara högkonjunktur och brist på arbetskraft för att uppsägningarna ska få effekt. Men han tror att massuppsägningar kan bli vanligare framöver:
– Sjuksköterskor har kunnat hota med att det finns ett sug efter dem i till exempel Norge, säger han till tidningen.
En liknande protestform är den när nyutexaminerade vägrar ta jobb om de inte erbjuds tillräcklig bra lön. Christer Thörnqvist påminner om Sjuksköterskeupproret, där jobbsökande krävde minst 24 000 kronor i ingångslön.
Att det är en protest mot facket går han inte riktigt med på. Massuppsägningar kan snarare stärka fackets förhandlingsposition, anser han. Däremot tydliggör de en svaghet hos facket:
– Det visar på en maktbalans som absolut inte är till fackförbundens fördel, säger han och påminner om industrins märke, som ju permanentar de löneskillnader mellan yrkesgrupper som finns och hindrar till exempel sjuksköterskor från att få upp sina löner.