”Viktigt att inkludera alla i välfärdsstaten”
Almedalen är en megafon för högerns röster, anser det fackliga idéinstitutet Katalys. Veckans hetaste ämne om låga ingångslöner gör att debatten glider in på frågan om vem som förtjänar välfärdsstaten, menar utredaren Enna Gerin.
Hur bygger vi en inkluderande välfärd? Det var rubriken på ett av fredagens första seminarier i Almedalen, arrangerat av det fackliga idéinstitutet Katalys. Arbetets politiska redaktör Martin Klepke var en av paneldeltagarna.
– Det är en myt att låga löner skapar jobb. Antalet arbetstillfällen anpassar sig efter befolkningsmängd. Om företag inte kan betala goda löner, låt dessa företag då slås ut, det ökar bara konkurrenskraften, säger han och menar samtidigt att det krävs jobb med bra löner för att statskassan ska växa.
– Enkla jobb med låga löner bidrar inte till välfärden.
Martin Klepke är förbannad på att högern målar upp en bild av ett fattigt Sverige, medan det snarare är så att Sverige är ett av Europas rikaste länder.
– Om vi skulle ta ett lån på 90 miljarder kronor så skulle det knappt märkas i vår statsskuld. Det är fullständigt vansinne att staten ska spara för ett överskottsmål istället för att investera. Som om man har en villa som håller på att faller ihop och man har en miljon på banken men man vägrar använda pengarna utan måste spara.
David Eklind Kloo, politisk samordnare på Handelsanställdas förbund, kom med uppmaningen om att alla borde fundera på vad en löntagare bidrar med.
– I dag handlar det bara om de skattepengar som vi betalar in i förhållande till vad vi plockar ut. Det här sättet att resonera ger bilden av att låginkomsttagaren har mest att skämmas för. Men istället borde vi vara upprörda för det är ju den som har lägst inkomst som blir hårdast exploaterad, säger David Eklind Kloo.
Tillsammans med Daniel Suhonen, chef för Katalys, var utredaren Enna Gerin på plats. Hon höll en inledande dragning om hur viktig välfärdsstaten är för inkludering av alla medborgare i samhället.
– Högern försöker föra debatten till vem som förtjänar välfärdsstaten. Och det är invandrarna som förtjänar den minst – i land efter land i Europa. Man försöker slå en kil mellan arbetarna och välfärdsstaten och stoppa segregeringen med ett aktivt a- och b-lag, när det snarare spär på segregationen, säger hon.
Nationalismen, som bland annat präglade Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thors tal i Almedalen, var förödande för 1900-talet, anser Enna Gerin.
– Jag fick själv uppleva dess värsta sort på 90-talet under kriget i Bosnien & Hercegovina. Nationalismen är destruktiv och explosiv.