Lövin uppmanade MP:s väljare att lita på partiet
Isabella Lövin hade svåra förutsättningar för sitt jungfrutal i Almedalen. I media har svekdebatten efter brunkolsbeslutet knappast tystat.
Under dagen hade därutöver inte mindre än fyra historiskt tunga, dock numera inte särskilt aktiva, namn, i två artiklar mer eller mindre föreslagit ett utträde ut regeringen för MP:s del för partiets ”svek” i brunkolsfrågan.
Fem blev det senare under dagen då även det tidigare språkröret Maria Wetterstrand sällade sig till kritikerna till MP:s brunkolsbeslut. Därför var det inte överraskande att Lövins första almedalstal nästan uteslutande riktade sig till de egna väljarna.
Här gällde det att snabbt stadfästa vad som gäller för ett regeringsparti!
93 procent av väljarna röstade på en ANNAN politik än Miljöpartiets, påminde hon om. Och slog samtidigt fast att visionerna måste finnas men att målet sällan nås på en gång.
Hon lade också stor vikt vid att gå igenom de stora landvinningarna inom klimatpolitiken som partiet ändå fått igenom.
Lövin fick till och med den meningslösa utfästelsen att skrota utsläppsrätter för 300 miljoner kronor om året i utbyte mot att sälja brunkolsbrytningen att låta som något som var positivt för klimatet. Trots att världen badar i utsläppsrätter.
Så kära miljöpartister, kunde hon lika gärna ha sagt, hav förtröstan, lita på oss i ledningen, lita på att vi en gång kommer att nå vårt mål och framför allt, stanna i partiet.
De närmaste månaderna får vi se om hennes och Miljöpartiets nya linje att tona ned det som kan uppfattas som oavvisliga klimatkrav och i stället lyfta fram en visionär realism får gehör hos partimedlemmarna eller inte.
Isabella Lövin lyfte dock också fram den utveckling som skett i Sverige sedan regeringsskiftet. Och här finns en viktig generell bild som alla borde lyssna på även utanför Miljöpartiet.
Arbetslösheten har gått ned kraftigt sedan den rödgröna regeringen kom till makten och är nu den lägsta sedan före finanskrisen. Långtidsarbetslösheten pendlar runt att vara den lägsta inom hela EU. 60 000 bostäder per år kommer nu att byggas. Det är den största statliga byggsatsningen på tjugo år.
Och detta sker samtidigt som ekonomin växer och statsskulden minskar. Den här är sanningar som Lövin förde fram som är viktig att få ut.
Endast alliansföreträdare och i än högre grad Mörkrets män inom SD vinner på att hålla fast vid den förljugna bild som säger att Sverige är på väg mot en katastrof, när alla siffror i stället pekar uppåt.