”Det finns inga enkla jobb”
Hur får vi in fler på arbetsmarknaden utan att öka klyftorna? Det var en av många frågor på Arbetets seminarium om vägar in på arbetsmarknaden som drog storpublik i Almedalen.
Arbetets politiske redaktör Martin Klepke arrangerade på fredagen ett fullsatt seminarium i LO:s lokaler i Almedalen. Tillsammans med Moa Neuman, ombudsman på HRF och David Eklind Kloo, politisk samordnare på Handels, diskuterade han bland annat produktiviteten på arbetsmarknaden.
– Sett till ett historiskt perspektiv så försvann arbetstillfällen med automatiseringen. Då löd propagandan att maskinerna tog jobben ifrån oss, precis som man nu kan säga att flyktingarna tar våra jobb. Men Sverige har lyckats utbilda folk till nya jobb och för att den svenska modellen ska fungera måste staten hjälpa till och ge utbildning till de som blir arbetslösa, sa Martin Klepke från scenen.
Han menade att retoriken som används i dag vad gäller så kallade låglönejobb och enkla nystartsjobb är ”mummaargumentation” för sverigedemokrater som kan använda sig av uttryck som att ”invandrarna tar våra jobb” eller ”invandrarna sänker våra löner”.
Moa Neuman från HRF påtalade flera gånger hur viktigt det är att uttrycket enkla jobb inte används.
– Det finns inga enkla jobb. Och vad är låga löner? Våra lägsta löner ligger redan på 15 000 kronor före skatt. Men många av våra medlemmar jobbar inte heltid och då är lönerna ännu lägre, sa hon.
Moa Neuman påpekade samtidigt att det finns ett allmänt samhällsintresse att tjänstesektorn växer och att medarbetarna har schyst lön så att kunderna kan vara säkra på kunskapen om mat och dryck inom restaurangbranschen.
– I Sverige har vi skrutit med hur bra vi tar hand om den enskilde medarbetaren. Men i dag är man mindre angelägen om att ha en hög produktivitet, då man vill stimulera framväxten av mindre kvalificerade arbeten, tillade David Eklind Kloo.