Tvätteripersonal redo att strejka
Listan över strejkvakter är klar på Berendsens tvätteri i Helsingborg. Alla är på tårna inför konflikten, säger fackklubbens ordförande Kenneth Sjönor.
– Vi har fått löften om lönesystem och nya lönesteg i hur många år som helst, men det har aldrig hänt något, säger Kenneth Sjönor, IF Metalls klubbordförande på Berendsen Textil Service AB i Helsingborg.
– Lönerna är väldigt ihoppressade. Människor sliter i många år utan att få högre lön. Det är väldigt orättvist.
Därför är stödet starkt för IF Metalls krav på garanterade löneökningar efter ett respektive två års anställning. Situationen är ovanlig: Facket argumenterar för ökade löneskillnader och är berett att lägga en stor del av utrymmet för löneökning på att ge de mest erfarna högre lön, en position som arbetsgivarna normalt brukat inta.
– Det är jättebra att IF Metall sätter ner foten, säger Kenneth Sjönor. Strejkviljan är stark. Vi har förberett det mesta: Telefonlistan är uppdaterad, listan över strejkvakter är klar, och avdelningen ska beställa strejkvästar i dag.
På Berendsen i Helsingborg arbetar omkring 45 anställda, plus några sommarjobbare, med att tvätta arbetskläder och arbetsskor från Scan och andra industrier. Jobbet är tungt, enligt Kenneth Sjönor.
– Om du jobbar här tre–fyra år har du garanterat ont. Och så kämpar folk på i 30 år. Med tanke på slitet och alla skador är lönerna väldigt låga, även om vi på det här tvätteriet har lyckats få upp dem lite över det centrala avtalets lägsta löner.
I det nuvarande avtalet finns tre minimilöner. Den första motsvarar 14 277 kronor i månaden om timlönen räknas om till kronor, och gäller anställda under 18 år. Den andra är för 18-åringar utan erfarenhet och ligger på 18 568 kronor per månad. Den tredje och högsta, 20 024 kronor, gäller dem som fyllt 18 och har jobbat i över tre månader. På Berendsen i Helsingborg har lägsta lönen för de fast anställda förhandlats upp till 22 800 kronor, men för nyanställda tillämpas fortfarande det centrala avtalets lägsta löner.
Läs också: