V säger nej till att låta arbetsgivarna betala
Vänsterpartiet ratar regeringens förslag om att landets arbetsgivare ska stå för notan när det gäller långtidssjukskrivna.
– Det riskerar att öka selekteringen på arbetsmarknaden, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till Sveriges Radio.
I våras föreslog regeringen att arbetsgivarna ska stå för 25 procent av kostnaderna för anställda som är sjukskrivna mer än 90 dagar. Samtidigt vill regeringen att arbetsgivaravgifterna sänks med 0,16 procentenheter. Bakgrunden till den så kallade hälsoväxlingen är det ökade antalet sjukskrivningar. Beräkningar visar att sjukpenningen kan stiga till drygt 50 miljarder kronor inom några år, närmare en fördubbling sedan 2010.
Förslaget har mött hårt motstånd från flera remissinstanser, däribland LO och SKL. Nu väljer även Vänsterpartiet att sätta sig på tvären. Enligt Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson finns det flera nackdelar med regeringens upplägg.
– Dels så tror jag att en del arbetsgivare kan dra sig för att anställa människor, i större utsträckning än i dag, som har en historia av sjukfrånvaro. Men jag tror också att det kan leda till att antalet visstidsanställningar ökar eller att man väljer att lägga ut saker och ting på entreprenad för att slippa ta ett ansvar, säger hon till Sveriges Radio.
– Regeringen får räkna med att förhandla med oss och se till att vi får till bättre lösningar, fortsätter hon.
I stället vill Vänsterpartiet bland annat införa lagstadgad rätt till företagshälsovård, stärkt rätt till rehabilitering för individen och sanktionsavgifter för arbetsgivare som inte sköter sig.
Trots kritiken säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att regeringen står fast vid sitt förslag.
– Faktum kvarstår att vi har 200 000 svenskar i sjukskrivning, till en kostnad av ungefär 40 miljarder per år. Det här är lärare, sjuksköterskor, undersköterskor, som vi behöver ha på arbetsmarknaden, och här vet vi att incitamenten för arbetsgivare när det handlar om att vara aktiv tidigt i ett sjukfall är A och O, säger hon till Sveriges Radio.
Fakta
I regeringens förslag om hälsoväxling föreslås att:
- arbetsgivare ska betala en särskild sjukförsäkringsavgift om 25 procent av arbetstagarnas sjukpenning från och med dag 91 i sjukfallen.
- det ska finnas ett fribelopp om 33 500 kronor. Fribeloppet gäller alla arbetsgivare och är ett skydd mot alltför höga kostnader för små arbetsgivare.
- personer med utsatt situation på arbetsmarknaden ska undantas från arbetsgivarens kostnadsansvar.
- arbetsgivaravgifterna sänks med 0,16 procentenheter. Arbetsgivarkollektivet kompenseras därigenom för de ökade kostnader som den rörliga sjukförsäkringsavgiften medför så att reformen i princip blir kostnadsneutral.
- den särskilda sjukförsäkringsavgiften beräknas och beslutas av Försäkringskassan och debiteras arbetsgivares skattekonto.