Lööf vill upprepa åtta års Alliansmisstag
Minns ni den sänkta arbetsgivaravgiften för de företag som anställde unga? Den sänkning som avskaffades av den rödgröna regeringen eftersom den befanns vara dyr, overksam och meningslös?
I dagens tal i Almedalen lanserade Annie Lööf en ny variant på samma tema, den här gången ännu dyrare. Och med all säkerhet precis lika verkningslös – åtminstone för att skapa jobb.
Myndigheten IFAU:s stora utvärdering visade 2013 att sänkt arbetsgivaravgift för unga, som varje år kostade staten minst tio miljarder kronor, gav så få jobb att varje jobb kostade mellan 1,0 och 1,6 miljoner kronor.
LÄS OCKSÅ LO sågar Centerns nya jobbreform
Det är fyra gånger mer än ett genomsnittligt jobb normalt kostar för samma åldersgrupp. Det var därför en lättnad när den nytillträdda rödgröna regeringen raskt avskaffade den sänkta arbetsgivaravgiften. På så sätt kunde de ju frigöra pengar för att anställa fyra gånger så många ungdomar.
Logiskt nog har ungdomsarbetslösheten äntligen börjat minska rejält när Alliansens miljardbidrag till företagen nu har upphört. Men utan någon som helst lärdom från det förflutna vill Annie Lööf nu göra om samma misstag.
Dessutom i väldigt stor skala. Tolv miljarder kronor ska det kosta den här gången att befria företagen från arbetsgivaravgift. Nu ska stödet till företagen gälla i två år från anställningstillfället för både unga anställda och för anställda flyktingar.
Att inte ta någon notis om all empirisk utvärdering av alliansens tidigare försök är därmed inte bara nonchalant utan följer en linje. Det är inte de anställdas väl och ve som driver Centern. Det är företagsägarnas.
Annie Lööf upprepade också partiets linje att lagstifta om lägre löner för nyanlända. Det är dessa jobb med extra låg lön som Centern givit nyordet ”ingångsjobb”.
Förutom att förslaget har en obehaglig bismak av lön efter ursprung – nyanlända kommer ju inte från Falun utan från Syrien och liknande länder – är det ett obegripligt ingrepp i parternas rätt att sluta löneavtal på svensk arbetsmarknad. Dessutom ett ingrepp för att genom lag kunna sänka löner, inte för direktörer utan för låglöneyrken.
Så långt kommen i sitt tal kom Annie Lööf nu till en intressant ordvändning om att Centern inte alls vill sänka lönen trots sitt förslag om att lönen borde sänkas.
Hennes ord: ”Vårt förslag innebär inte sänkt lön. Det innebär ett jobb till lite lägre ingångslön för den som inte har ett jobb i dag”, måste vara detta politikerårets största självmotsägelse.
Löner bestäms av parterna. Om Annie Lööf genom lag kör över parternas uppgörelser och lagstiftar om att lägre lön än vad parterna har kommit överens om ska gälla för vissa människor i vissa yrkesgrupper är detta naturligtvis en rak sänkning av lönen.
Tyvärr gav Annie Lööf ingen annan öppning till en bättre fungerande arbetsmarknad och integration än ett förslag om större satsning på yrkesutbildning.
Däremot var hon alltså väldigt villig att presentera förslag som både ökar statens bidrag till företagsägare och ökar klyftorna mellan hög- och lågavlönade.