I LO-borgen förhandlar i dag tungviktare från EU och USA om hur världens största frihandelsavtal, TTIP, ska utformas. Målet är att vara färdig före jul. Men problemen hopar sig. Trots försäkringar från EU finns en stor rädsla för att ett avtal ska urholka demokratin.

I dag möttes EU och USAs förhandlare och representanter från 17-EU-länder på ett seminarium i LO-borgen som anordnas av LO och Svenskt Näringsliv.

Både facket och arbetsgivarna i Sverige vill se att ett avtal sluts snart. Deras bedömning är ett ökad frihandels skapar fler jobb.

Ett avtal handlar främst om att skapa gemensamma standarder. Den nya EU-ministern Ann Linde (S) tar vindrutetorkarna i bilar som ett exempel.

– I EU och USA finns olika standarder för vindrutetorkare men förarna märker inte så stor skillnad på om det är en amerikansk eller europeisk standard, säger hon.

Men för företagen som kan tillämpa samma standard på båda sidorna av Atlanten, och inte behöver göra flera dyra tester, blir det stora besparingar.

Miljöorganisationer, fack och konsumentorganisationer har dock varit oroliga för att frihandelsavtalet ska undergräva demokratiska beslut.

I förslaget till ett avtal finns ett omdiskuterat skydd för investeringar.

Rosa Crawford från brittiska facket TUC är en av många som oroas för att företagen ska använda investeringsskyddet för att till exempel stämma länder som vill höja minimilönerna.

– Ett sådant fall finns i Egypten där franska Veolia stämde egyptiska staten efter att minimilönerna höjts, säger hon.

Förslagen på hur ett investeringsskydd i TTIP ska se ut har förändrats flera gånger.

EU-kommissionär Cecilia Malmström säger till Arbetet Global att reglerna i TTIP nu är kristallklara.

– Ett företag kan inte stämma på de grunderna.

EU:s huvudförhandlare Ignacio Garcia Bercero säger till Arbetet Global att stämningen i Egypten utgick ifrån ett gammalt regelverk.

Även LO:s ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, anser att EU:s nuvarande hållning i frågan om investeringsskyddet är acceptabel.

– Ja, det tycker vi. I alla fall från EU:s sida, säger han men tillägger att USA fortfarande vill hålla fast vid det gamla metoden att skydda företag investeringar (ISDS).

I det avtal som EU slöt med Kanada tidigare har den nya modellen för investeringsskydd införts, vilket LO-basen tror kommer att påverka TTIP-avtalet på ett positivt sätt.

Trots de lugnande beskeden från EU:s förhandlare och beslutfattar och svenska LO-basen är Rosa Crawford på brittiska facket TUC ändå oroad.

– Jag bor i London, en stad full av jurister som livnär sig på att hitta fall som de kan dra till domstol. Det är smarta människor som ofta hittar möjligheter att tjäna pengar och utnyttja svagheter i avtal.

– Det är möjligt att en stämning inte skulle gå igenom med de nya reglerna, men vi vet inte hur det skulle sluta om ett företag bestämmer sig för att stämma ett land som höjer minimilönerna, säger hon.

TTIP

EU och USA inledde före tre år sedan förhandlingarna om ett nytt frihandels- och partnerskapsavtal, kallat Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Målet är att nå en uppgörelse om sänkta tullar, undanröjda avgifter och minskad byråkrati i handeln över Atlanten.

Nästa förhandlingsrunda, den 14:e, hålls sannolikt i Bryssel i juli. På tisdagen diskuteras frågan av EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsminister Michael Froman på ett möte i Stockholm, i samband med ett LO-seminarium.

Målsättningen från båda sidor är att få ett avtal i hamn under president Barack Obamas mandatperiod, som avslutas i januari 2017.

Källa: TT