Irakiska styrkor in i al-Falluja
Den irakiska armén har påbörjat ett anfall mot den IS-kontrollerade staden al-Falluja. Striderna riskerar att bli långvariga och blodiga, tror experter.
– De brukar tro att det tar en vecka, då tar det tre eller fyra veckor. De irakiska styrkorna är inte lika starka som de hoppas. Och IS slåss ju oftast väldigt våldsamt, säger Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan.
– En sak som är lite oklar är hur mycket de får stöd från Iran och USA. De gånger de har lyckats, som i Ramadi, så har det varit väldigt mycket amerikanska bombningar. Det är en osäkerhetsfaktor, det behövs ofta väldigt kraftiga amerikanska bombningar för att de ska lyckas.
Angreppet mot al-Falluja sker från tre håll, uppger styrkornas befälhavare, generallöjtnant Abdelwahab al-Saadi, för nyhetsbyrån AFP. Operationen för att ta tillbaka staden från IS går därmed in i en ny fas.
– Irakiska styrkor gick in i Falluja med flygunderstöd från den internationella alliansen, det irakiska flygvapnet och med hjälp av artilleri och stridsvagnar, sade al-Saadi, som leder operationen, till AFP.
Sedan en vecka tillbaka försöker den irakiska armén återta al-Falluja med hjälp av Iranstödda shiamiliser. Hittills har insatsen främst varit inriktad på att återta byar runt staden, som ligger nära huvudstaden Bagdad.
al-Falluja var den första irakiska staden som togs av IS i början av 2014, ett halvår före extremistgruppens offensiv i stora delar av Irak och Syrien.
Tiotusentals civila tros befinna sig i al-Falluja. Liksom FN och Röda Korset befarar Jan Hallenberg att dessa kommer i kläm under striderna.
– Det är en oerhört svår situation för de anfallande styrkorna. Det är väldigt svårt att få dem utsläppta, för IS tillåter ofta inte det. Och när man går in så måste man ju skjuta oerhört kraftfullt, och då riskerar civilbefolkningen att komma emellan. Dessutom vet man ju inte hur det går med matleveranser, i sådana här tider blir det väldigt svårt att få fram mat.
Det finns också en risk for fortsatta våldsamheter även om de irakiska styrkorna tar kontroll över al-Falluja, enligt Hallengren. Detta eftersom styrkorna bland annat består av shiitisk milis.
– Befolkningen som bor i den här staden är sunniter. Och här finns en rivalitet, för att uttrycka saken mycket milt. I vissa städer har det varit så att de här shiitiska styrkorna, sedan de kastat ut IS, begått övergrepp mot civilbefolkningen. Så det kan bli nya problem, även om man lyckas.
Även Joel Ahlberg, Irakexpert vid Folke Bernadotteakademin, befarar långvariga och hårda strider om al-Falluja.
– Det kommer att bli väldigt blodigt, givetvis. För det här innebär ju stadsstrider med artilleribeskjutning, och det är en tätbebyggd stad. Det är att vänta en väldigt stor förstörelse, och många spillda civila liv, säger han.
Han pekar på att anfallet sker i ett känsligt politiskt läge, efter uttalanden om ”utrensningar” och liknande från de shiagrupper som slåss på arméns sida.
– Även om styrkor går in och bekämpar IS så har det ju ibland också skett övergrepp mot civilbefolkningen, utomrättsliga avrättningar, förstörelse av moskéer och allmän egendom men också fördrivningar av lokalbefolkningen, säger Ahlberg.
– För många sunniter i Irak är det inte nödvändigtvis en dag av enorm glädje. Det finns också en stor oro för vad som kommer att hända den sunnitiska befolkningen.
Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan ser anfallet mot al-Falluja som ett svar på den senaste tidens bombningar i Bagdad.
– Regeringen är väldigt pressad. Och de hävdar ju att bombmännen bland annat har en bas i Falluja, som ligger relativt nära Bagdad. Därför är det viktigt för regeringen att så fort som möjligt få kontroll över staden, säger han.
– Strategiskt kan man annars tycka att Mosul är ett viktigare mål, det är ju den näst största staden i Irak.
Pontus Ahlkvist/TT
Mats Rörbecker/TT
Fakta: al-Falluja
al-Falluja ligger omkring sex mil väster om Iraks huvudstad Bagdad och är ett viktigt centrum för landets sunnimuslimska minoritet. I staden finns flera hundra minareter och staden kallas även "Moskéernas stad".
Staden var den första som togs av Islamiska staten (IS) i januari 2014, ett halvår före extremistgruppens stora offensiv i Irak och Syrien. Många irakier kallar al-Falluja "Ormens huvud", eftersom det var där IS framryckningar i landet började.
Källa: AFP