Fortsatt turbulent i Makedonien
Mord, valfusk och massavlyssning. Det som liknar en spionthriller är i själva verket den politiska vardagen i Makedonien.
– Folk var först chockade, sen äcklade och därefter förbannade, säger Radmila Shekerinska, vice ordförande för socialdemokratiska SDSM.
Turbulent är ett milt ord för att beskriva det politiska läget i Makedonien just nu.
Tiotusentals samlas på gatorna varje dag för att protestera mot regeringen och tidigare i veckan stod det klart att det nyval som skulle ha hållits den 5 juni nu skjuts upp.
Dagens politiska oro började med en stor läcka 2015.
Under våren förra året släppte det socialdemokratiska partiet fler ”bomber” som de kom att kallas.
Partiet hade fått tillgång till hemlig ljudfiler som visar att regeringen kan gjort sig skyldiga till valfusk, korruption och massavlyssning. Avlyssnade telefonsamtal visade också att toppolitiker försökt att dölja sin inblandning i ett mord 2011.
– Vi fick tillgång till dokumenten via en läcka på inrikesdepartementet. Hade det varit i ett annat land hade uppgifterna nog lämnats till pressen. Men bedömningen var att media i Makedonien inte skulle klara av att stå emot regeringens påtryckningar, säger Radmila Shekerinska som denna bjudits in till Sverige av Palmecentret.
Under våren förra året portionerade partiet ut avslöjandena. Då ”bomberna” briserade blev reaktionerna starka.
Ägg, stenar och flaskor kastades mot parlamentsbyggnaden i huvudstaden Skopje. Poliser och demonstranter drabbade samman.
– Läckan visade att min telefon varit avlyssnad under flera år. Och inte bara min och andra politikers utan 20 000 andra personers, säger Radmila Shekerinska.
Premiärminister Nikola Gruevski från det nationalistiska centerhögerpartiet VMRO-DPMNE anklagade utländsk säkerhetstjänst för att ha avlyssnat och redigerat samtal för att få den makedonska regeringen i gungning.
Oppositionen – där socialdemokraterna är det största partiet – är dock övertygade om att det är premiärministern själv och hans kusin, chefen för säkerhetstjänsten, som beordrat massavlysningen.
– Den enda fördelen med autokrati är att då man börjat övervaka sina motståndare växer det snart fram ett tvivel över de egna anhängares lojalitet. Säkerhetstjänsten började därför avlyssna sina egna. När det upptäcks…då blir det en motreaktion, säger Radmila Shekerinska.
Några av de läckta samtalen tyder på att det kan finnas en omfattande korruption i landets högsta ledning.
– I ett telefonsamtal undrar premiärministern om han ska begära 16 eller 18 miljoner euro av ett kinesiskt byggbolag som byggt två extremt dyra motorvägar, säger Radmila Shekerinska.
Andra samtal visade att höga politiker har dolda bankkonton i skatteparadis och att det troligen förekommit fusk i valet 2014. ”Röstare” från Albanien försågs med falska pass och id-handlingar för att åka och rösta på ”rätt parti” då Makedonien höll val.
En annan ”bomb” som släpptes var uppgifterna om att regeringen utsett partilojala domare till de högsta domstolsposterna. Politiker har till och med varit med om att påverka straffet för enskilda personer.
Efter avslöjandena förra året tillsattes en särskild åklagare vars uppgift var att gå till botten med anklagelserna. EU satte också hård press på Makedonien som är ett kandidatland till unionen.
Regeringen lovade en storstädning. Vallängderna skulle förändras för att minska möjligheten till valfusk och ett nytt val, den 5 juni, skulle hållas.
Under våren backade dock regeringen från sitt löfte om reformer. Dessutom friades nyligen flera av de misstänka politikerna.
För knappt en månad sedan hittades dessutom en man död som lovat vittna om hur politiker använt falska företag för att genomföra transaktioner som gick ut på dölja mutpengar.
Mannen hittades skjuten i magen, men polisen misstänker inte att något mord begåtts.
Socialdemokraterna bestämde sig tidigare i våras för att bojkotta valet och de andra oppositionspartierna följde efter och nu har nyvalet ställts in.
Makedonien
Huvudstad: Skopje.
Befolkning: 2,1 miljoner.
Medellivslängd: 75 år.
Viktigaste partierna senaste valet (2014): För ett bättre Makedonien (partiallians med VMRO-DPMNE som största parti) 61, Partiallians ledd av Makedoniens socialdemokratiska union (SDSM) 34, Albanska demokratiska unionen för integration (BDI) 19, Albanska demokratiska partiet (DPA) 7, övriga 2 (2014)
Källa: Utrikespolitiska institutet