Internationell konst på Supermarket
Hur ska konsten nå ut till fler? Syriska Abir Boukhari och schweiziska Jasmin Glaab är två konstnärer och gallerister som letar nya vägar och visar upp konst på konstmässan Supermarket i Stockholm.
Muhammed Ali står vid sina nyproducerade verk. Tre veckor har han varit i Sverige, sedan han tog sig hit ”the hard way” från krigets Syrien.
– Jag visste inte att det skulle fortsätta kännas så här, säger han och berättar att i Damaskus, där han alltså har levt tills nyligen, började verkligheten liksom suddas ut.
Allt det hemska var som ett töcken. Men också här i Sverige har han svårt att minnas. Med sig hade han fotografier, betydelsefulla sådana, säger han. Ett visar ett torg i Damaskus med bara kvinnor; männen krigar eller har flytt. Ett annat ljusgården i hans hus, med det glastak som föll en dag av bomber i närheten.
De senaste dagarna har han skapat sitt verk utifrån fotografierna, genom att sudda, lägga över, riva ut, och nu hänger de svartvita bilderna i rader på en vägg. Han ingår ”Museum of Preserving City”, ett projekt av kuratorn Abir Boukhari.
I Damaskus drev hon det första galleriet för modern konst, säger hon, nu härbärgerar lokalen flyktingar och hon driver i stället det ett ”moving gallery”.
Runt hörnet bland montrarna på Supermarket 20016 – Stockholm independent artfair sitter Jasmin Glaab på en kudde kring ett lågt bord. Också hon letar internationella arenor.
I hemstaden i Schweiz fanns Kunsthalle Basel, en fin konsthall som dock inte tog tillvara de regionala konstnärerna:
– Det var inte direkt en mötesplats för konstnärer, ansåg hon, och startade ”Konsthallekleinbasel”, i sitt eget vardagsrum.
Varje månad blir det vernissage och finissage på samma dag, och den inbjudna konstnären uppmanas att också skapa en särskild atmosfär i rummet.
– Jag märkte att det ofta är mycket folk under öppningsdagen men inte sedan, så därför har jag utställningen bara en dag. Och så är jag inte så mycket för kontemplation till verk, utan vill att konstnären ska vara där och att man samtalar om konsten, säger Jasmin Glaab, som nu letar möjligheter till internationella utbyten.
Supermarket firar i år tioårsjubileum och startades som en motreaktion mot Market, en konstmässa som samtidigt pågår i Stockholm.