Telia Company – tidigare Telia Sonera – hotas av jättelika böter på grund av sin inblandning i korruptionsskandalen i Uzbekistan, erfar finska Yle.

Det handlar om mutor på hundratalsmiljoner euro. Korruptionsaffären som är känd sedan tidigare handlar om att  Telia Company misstänks för att ha betalt mutor i samband med en affär i Uzbekistan.

Nu erfar Yle att Telia Company – som främst ägs av svenska och finska staten – riskerar att få saftigare bötesbelopp än vad som tidigare trots.

I samma muthärva som Telia Company figurerar i förekommer även den ryska teleoperatören Vimpelcom. Det ryska bolaget har, enligt Yle, redan erkänt korruption och gjort upp om att betala 800 miljoner euro till Nederländerna och USA.

Korruptionshärvan utreds bland annat av USA av justitiedepartementet och värdepappersinspektionen SEC eftersom Telia Company utnyttjat det amerikanska banksystemet för penningtransaktioner.

Telia Company har uppgett att de är samarbetsvilliga med de amerikanska myndigheterna.

Finska Yle erfar dock motsatsen, att Telias anses som mindre samarbetsvilliga. Det kan påverka storleken på bötesbeloppet som kan bli högre för den nordiska telekomjätten.

Även i Sverige utreds korruptionsskandalen. Nästa år kan en eventuell rättegång inledas, uppger åklagare Gunnar Stetler till Yle.

Muthärvan i Uzbekistan utreds i flera länder och svenska myndigheter utbyter information med USA, Nederländerna och Schweiz.

Telia började göra affärer i Uzbekistan 2007.

2012 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att oegentligheter. Telias Company köpte en 3G-licens av en lokal partner för 2,3 miljarder svenska kronor.

Den lokala partnern – ett företag med namnet Takilant – visade sig därefter vara ett brevlådeföretag i Gibraltar som ägdes av Gulnara Karimova som är dotter till Uzbekistans president Islam Karimova.

Avslöjande väckte stor uppmärksamhet och 2013 avgick Lars Nyberg som vd för den nordiska telekomjätten.

LÄS OCKSÅ:

Telias ”pärla” kräver censur
Vänsterpartiet: Telia borde göra sig av med Turkcell