Dramatisk spurt i New York
Insatserna är höga när den prestigefulla och delegatrika delstaten New York går till primärval. Republikanen Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton och Bernie Sanders har ätit pizza, dansat och kampanjtalat sig hesa — alla vill vinna på hemmaplan.
New York har inte haft så här stor politisk betydelse inför USA:s presidentval på årtionden, det är inte en vågmästardelstat och vanligtvis brukar det ha klarnat vem som blir respektive partis presidentkandidat tidigare i primärvalsprocessen. Men så är 2016 inget vanligt valår: Sannolikt kommer USA i höst att välja sin första kvinnliga president, sin äldsta dito eller den första utan politisk erfarenhet — och alla tre kallar New York hemma.
– En avgörande drabbning som kommer att sätta tonen resten av primärvalssäsongen, konstaterar Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.
– New York är intressant — där finns en av världens mäktigaste städer med bankernas Wall street, men också små orter där många arbetare förlorat jobb på grund av globaliseringen. Både vinnare och förlorare i den nya ekonomin går till urnorna.
Om man ska tro opinionsmätningarna så tar Queensfödde affärsmannen Donald Trump hem segern på den republikanska sidan. Frispråkige Trump, som har sitt kampanjhögkvarter i den guldglänsande skyskrapan Trump Tower på Femte avenyn, är 30 procentenheter före Ohioguvernören John Kasich och leder ännu mer över Texassenatorn Ted Cruz.
Men Trump har haft motvind på sista tiden, bland annat efter ett omtvistat och senare återtaget uttalande om att kvinnor som gör abort bör straffas. Från New York har han anklagat Republikanska partiet för ett ”riggat” system för delegatfördelning, sedan Cruz tagit hem stöd från delstatskonvent i Colorado och Wyoming.
På den demokratiska sidan är den förra utrikesministern och New York-senatorn Hillary Clinton, som har ett hus i Chappaqua norr om Manhattan, i stort behov av en seger. Hon leder delegatkampen och opinionsmätningarna i New York, men Brooklynfödde rivalen och senatorn Bernie Sanders har vunnit sju av de åtta senaste primärvalen och skapar en febrig stämning bland anhängare med sina löften om ”politisk revolution”.
– Det har gått flera veckor sedan vi hade ett så här stort och viktigt primärval. Sanders har kallat Clinton okvalificerad och hon har gett igen, det blir intressant att se hur väljarna uppfattat det, säger Higham.
Tina Magnergård Bjers/TT
Bakgrund: Presidentaspiranterna och "The Big Apple"
Demokrater:
Hillary Clinton:
Senator för delstaten New York 2001-2009. Bosatt i Chappaqua, norr om Manhattan. Kampanjhögkvarter i Brooklyn Heights. Försökte nyligen visa att hon kan åka tunnelbanan som vanliga New York-bor, men fick problem i spärren då hon inte lyckades få kortet att fungera på flera försök. Slog Obama rejält i New Yorks primärval 2008.
Bernie Sanders:
Född och uppvuxen i Midwood i Brooklyn. Sedan länge bosatt i delstaten Vermont, som han representerar som oberoende senator i kongressen, men pratar fortfarande med utpräglad New York-accent. Höll nyligen ett kampanjmöte utanför fönstret till hyreshuset där han växte upp på 1940-talet. Även Sanders gjorde ett tunnelbanerelaterat misstag då det i en intervju uppdagades att han trodde att poletter fortfarande används som betalning (det är numera kort).
Republikaner:
Donald Trump:
Född och uppvuxen i Jamaica Estates i Queens. Äger flera fastigheter på Manhattan, hans namn finns på ännu fler som har sålts. Namnet Trump är en väl inarbetad statussymbol i New York. Affärsmannen bor högst upp i glänsande Trump Tower på Femte avenyn, i samma skyskrapa ligger hans kampanjhögkvarter.
John Kasich:
Ohio-guvernören begick under New York-kampanjandet dödssynden att äta pizza med gaffel (samma felsteg gjordes dock även av New Yorks nuvarande borgmästare Bill de Blasio under hans — vinnande — kampanj). Har sedan dess fortsatt att äta sig igenom New York, på så kallade delis, pizzerior och coffee shops. Har stöd av New Yorks förre guvernör George Pataki.
Ted Cruz:
Texassenatorns försök att kritisera Donald Trump genom att anklaga honom för att ha "New York-värderingar" har knappast ökat Cruz chanser i delstaten, trots envetet kampanjande. Ligger sist i opinionsmätningarna och ignorerades mer eller mindre under en gala för Republikanerna presidentaspiranter i New York förra veckan.
Helena Gustavsson/TT
Fakta: Väljarnas syn på aspiranterna
65 procent av väljarna har en negativ bild av den republikanske affärsmannen Donald Trump, som leder kampen om partiets nominering. 24 procent ser positivt på Trump.
Motsvarande siffror för Texassenatorn Ted Cruz är 49 procent negativt, 26 procent positivt. Men Ohioguvernören John Kasich ses i mer ljus dager: 31 procent har en positiv bild av honom och 19 procent en negativ.
Bland Demokraternas aspiranter ses Vermontsenatorn Bernie Sanders i mer positiv dager: 45 procent har en positiv bild av honom och 36 procent en negativ syn. Hela 56 procent ser negativt på förra utrikesministern Hillary Clinton, som leder kampen om nomineringen. 32 procent har en positiv syn på henne.
Källa: En färsk mätning från tidningen Wall Street Journal och tv-kanalen NBC
Fakta: De vill till Vita huset
Opinionsläget i procent och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt och i New York som håller primärval den 19 april och Pennsylvania och Maryland som går till urnorna den 26 april.
För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 382 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.
Namn Stöd nationellt Stöd i New York Pennsylvania Maryland Antal delegater
Republikaner:
Donald Trump, affärsman 40,4 52,6 43,6 40,5 755
Ted Cruz, Texassenator 30,6 17,9 25,4 24,0 559
John Kasich, Ohioguvernör 21,0 22,9 23,6 26,8 144
Demokrater:
Hillary Clinton, exutrikesminister 47,2 53,7 51,8 58.0 1 758
Bernie Sanders, Vermontsenator 46,0 40,9 35,8 34,7 1 076
Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar