Snabbmatarbetares villkor i fokus
Löner som det knappt går att leva på, osäkra anställningar och ingen rätt att organisera sig fackligt. Vardagen för miljontals arbetare i snabbmatsbranschen i hela världen. I dag, torsdag 14 april, uppmärksammas deras villkor i en global facklig kampanj.
Hashtaggen #fastfoodglobal kommer under dagen att dyka upp i sociala medier, skriver tidningen Hotellrevyn.
Kampanjen är en del av det internationella facket IUL aktiviteter för att uppmärksamma snabbmatarbetarnas arbetsvillkor. Det blir också demonstrationer och McDonald’s, som är störst i världen med över 36 000 restauranger, uppmärksammas speciellt.
Den globala kampanjen är en fortsättning på amerikanska arbetares kamp för att höja minimilönerna till 15 dollar i timmen.
– För många är det fortfarande väldigt svårt att leva på sin lön. Jag har hört om ensamstående mammor som måste ta flera jobb för att klara sig, de tvingas leva under en acceptabel nivå.
– Vi i Sverige har det bra i jämförelse med andra delar av världen, för vi har kollektivavtal, säger Bassem Majid, ledamot i Hotell- och restaurangfackets förbundsstyrelse och anställd på McDonald’s till tidningen.
Det betyder inte att snabbmatsbranschen i Sverige är problemfri. Antalet deltidsanställningar blir ständigt fler.
– Ja, det har ökat. Tidigare var det fler heltidsanställda, i alla fall på McDonald’s. Men fortfarande har vi långt fler heltider än i andra länder, säger Bassem Majid.