Den 28 mars demonstrerade egyptiska journalister och krävde att fängslade journalister ska släppas fria. På plakatet står det på arabiska: ”Vi är journalisternas fackförbund, inte el-Sisis”. Foto: TT

Den 28 mars demonstrerade egyptiska journalister och krävde att fängslade journalister ska släppas fria. På plakatet står det på arabiska: ”Vi är journalisternas fackförbund, inte el-Sisis”. Foto: TT

Vid analyser av utvecklingen i Mellanöstern väger tillståndet i Egypten tungt. Och just nu ser det mörkt ut för facken i landet.

I Egypten har de senaste månaderna kantats av strejker och konflikter. En stor läkarstrejk i februari är ett exempel.

Regeringen har lagt fram ett lagförslag som just nu diskuteras i parlamentet. De hävdar att konflikterna skadar landets ekonomi och vill stärka det statskontrollerade egyptiska facket ETUF. Samtidigt får de oberoende facken – som samlas i centralorganisationen EDLC –mindre möjlighet att teckna avtal och organisera sig.

Världsfacket IFS ser utvecklingen som oroande.

– Om Egypten lyckas förbjuda fria fack så kan de andra länderna följa efter. Vad som händer i Egypten händer ofta senare i andra länder i regionen, säger Hind Benammar.

2014 vann militären Abdel Fattah el-Sisi makten i Egypten. Sedan dess har armén stärkt sitt grepp om den ekonomiska utvecklingen. Officerare som pensioneras får jobb på flygplatser, armén kontrollerar kuststräckor där turismen byggs ut och värnpliktiga används som gratis arbetskraft.

Militärer har också, enligt en analys från medieföretaget Middle East Eye, ekonomiska intressen inom allt från livsmedelsproduktion till verkstadsindustri. För militären är det därmed av stort intresse att bevaka fackens förehavanden.

LÄS OCKSÅ

Fackets ögon på utvecklingen i arabvärlden

Världsfacket IFS

Internationella fackliga samorganisationen (IFS) är det globala facket där världens stora centralorganisationer ingår. Svenska LO, TCO och Saco är tre av de totalt 333 medlemsorganisationerna, som tillsammans företräder 180 miljoner arbetare. IFS är med och påverkar under globala stormöten som exempelvis världsekonomiskt forum i Davos eller klimattoppmötet i Paris förra året. IFS har regionala huvudkontor i olika världsdelar och i Jordaniens huvudstad Amman ligger högkvarteret för deras verksamhet i Mellanöstern.
Källa: IFS (på engelska ITUC)