Kurdisk grupp tar på sig bombdåd
Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tar på sig söndagens bombdåd i Turkiets huvudstad Ankara, i vilket minst 35 människor dödades.
Något som kan slå tillbaka hårt mot PKK-gerillan, anser en Turkietexpert.
– Risken är stor att vi får någon form av eskalering av konflikten, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Han beskriver TAK (Kurdistans frihetsfalkar) som en utbrytargrupp till terrorstämplade PKK. Gruppen tog även på sig det bombdåd i Ankara i februari som dödade 29 personer, mestadels militärer.
– De är mer våldsbenägna än PKK, som under 2000-talet framförallt riktat sig mot polisiära och militära mål. Det råder delade meningar bland experter om PKK har kontroll över dem eller om de agerar självständigt.
TAK kallar söndagens självmordsdåd för en hämnd för den turkiska militärens operationer i det kurddominerade sydöstra Turkiet. Gruppen hävdar enligt Reuters att målet för attacken var turkiska säkerhetsstyrkor och att det inte var meningen att döda civila, men att det inte kan undvikas.
”Vi skulle vilja be om ursäkt för de civila förlusterna, som inte hade någonting att göra med det smutsiga krig som fascistrepubliken Turkiet inlett”, skriver TAK enligt AFP.
Turkiska regeringen har pekat ut en man och en kvinna med koppling till PKK som skyldiga till dådet. Efter dådet har Turkiet svarat med att bomba PKK i norra Irak, samt intensifierat offensiven mot gerillarörelsen i sydöstra Turkiet.
För PKK kan beskedet om att en kurdisk grupp ligger bakom attentatet innebära att stödet från bland annat USA till dess syriska gren, PYD, riskeras.
– Det här är ett urskiljningslöst våld som drabbar civila, såväl kurder och turkar. Men ur PKK:s synvinkel tror jag även att det är ett stort misstag, rent taktiskt, säger Paul Levin.
Samtidigt rapporteras att Tysklands ambassad i Ankara har stängt efter uppgifter om en nära förestående möjlig attack. Generalkonsulatet och tyska skolor i Istanbul har också stängts.
Turkiet har skakats av fem stora bombdåd sedan juli förra året, som berövat mer än 200 människor livet.
Över 200 döda i bombdåd
Den 13 mars: Minst 35 människor dödas när två självmordsbombare slår till mot Kizilaytorget, nära en av Ankaras största knutpunkter i kollektivtrafiken och inte långt från flera regeringsbyggnader. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.
Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer, framförallt militärer. TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker.
Den 12 januari exploderade en sprängladdning på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödades i attacken, som den militanta jihadistgruppen IS hävdade att man var ansvarig för.
Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och dödade 103 människor. IS tog på sig dådet.
Den 20 juli i fjol dödades över 30 människor och ett hundratal skadades i ett bombdåd utanför ett kulturhus i staden Suruc. Även denna gång tog IS på sig skulden.
Fakta: Konflikten med PKK
Striderna mellan Turkiet och kurdiska PKK är de värsta på två årtionden, sedan de blossade upp på nytt i juli i fjol.
Regeringsstyrkor har genomfört en stor offensiv mot PKK i sydöstra Turkiet, med utegångsförbud dygnet runt i en rad städer, som blivit svårt sargade i striderna.
Flera hundra civila, militärer och PKK-medlemmar har dödats och tusentals människor har flytt undan striderna.
Kurderna utgör cirka 15 miljoner av Turkiets 75 miljoner invånare. Konflikten mellan Turkiet och PKK har sedan 1984 krävt omkring 40 000 människors liv.
PKK betraktas av såväl Turkiet som EU och USA som en terroristorganisation, men rörelsens syriska gren PYD har blivit en av USA:s närmaste allierade i kriget mot IS i Syrien.