En väg bort från tiggeri
Först införde Stadsmissionen Blixtjobb för hemlösa missbrukare. Nu börjar de också ordna tillfälliga arbeten åt EU-migranter. Syftet är att hjälpa dem in på den svenska arbetsmarknaden.
Byggjobbaren Ciprian Parashiv köar utanför Stockholms Stadsmissions verksamhet Crossroads i Frihamnen. Hit kommer han flera dagar i veckan för att äta frukost och få hjälp att söka jobb. Genom en ny satsning, som går under namnet EU-migranter som resurs, har Ciprian fått en del timanställningar som städare. Men jobben är få och för det mesta försörjer han sig på att samla burkar.
– Drömmen är att komma in i byggbranschen och stanna en längre tid i Sverige. Då skulle jag kunna ta hit min fru och son som är kvar i Rumänien, berättar Ciprian Prashiv som är i Sverige för tredje gången.
Mircea Budulean, projektledare för Stadsmissionens satsning, berättar att man hittills ordnat tillfälliga jobb, med kollektivavtal, åt sju personer som befinner sig i Stockholm. De förs-ta uppdragen inom städbranschen startade i juni 2015.
I december inleddes ett samarbete med företagare i Sickla köpkvarter om tillverkning av tygväskor.
29-åriga Nicoletta från Pitetsi i Rumänien är den första sömmerskan som arbetar i Crossroads nyinredda ateljé. Hon är glad över att ha lämnat tiggeriet bakom sig.
– Förut kändes det inte okej att vara i Sverige. Nu känner jag mig som en riktig människa, berättar Nicoletta och visar högen av tygväskor hon sytt de senaste dagarna.
Om några veckor kommer ytterligare fyra personer att jobba med väsktillverkningen. Samtliga är romer från Rumänien.
– Det är den svåraste gruppen att jobba med. Om vi lyckas hitta sätt att hjälpa några kan vi skapa modeller för att jobba med EU-migranter även från andra länder, säger Mircea Budulean.
För att en EU-migrant ska bli timanställd genom Stockholms Stadsmission krävs det ett samordningsnummer från Skatteverket, för att kunna betala inkomstskatt. För många är det ett stort steg att fylla i blanketter och kontakta myndigheter.
– Vår uppgift är att skapa förtroende, ge stöd och hitta fler, säger Mircea Budulean som vill utveckla arbetet med att hjälpa hitresta EU-medborgare att hitta alternativ till tiggeri.
En kartläggning av deltagarnas kompetens och ett samarbete med Arbetsförmedlingen är några av idéerna. Mircea tycker även att det är viktigt att deltagarna själva är med i diskussionerna kring vilka olika jobb som kan ingå.
Arbeten inom bygg, trädgård, biodling och lantbruk har diskuterats.
Berit Örtell, distriktsombudsman på LO Mellansverige, har varit kritisk till att EU-migranter tidigare anställts svart och utan avtalsenlig lön i Sörmlandsstäderna Mariefred och Strängnäs. Men hon tycker att det är bra om förutsättningar skapas för att anställa EU-migranter vitt.
– Det är viktigt att man strävar efter avtalsenliga lönevillkor för respektive bransch, anser Berit Örtell.
Mircea Budulean hoppas att fler av EU-migranterna i Crossroads nätverk ska få arbete genom projektet:
– Ett tillfälligt jobb skapar ett kontaktnät och är ett första steg in på arbetsmarknaden.
Magnus Rosshagen, text och foto
110 kronor före skatt i timlön
• 2012 startade Stockholms Stadsmission projektet Blixtjobb, för personer som lever i missbruk och hemlöshet. Den 1 april 2014 blev det en etablerad verksamhet.
• Projektet EU-migranter som resurs stöds av Postkodlotteriet och genomförs av Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner. Det finns i Stockholm, Uppsala, Linköping och Malmö.
• De som arbetar i Blixtjobb och EU-migranter som resurs blir tillfälligt timanställda och får en timlön på 110 kr före skatt. Semesterersättning tillkommer. Försäkring och kollektiv-avtal med Arbetsgivaralliansen ingår.