Patronhylsor på gatan i Burundis huvudstad Bujumbura, efter oroligheter i december förra året. Foto: AP

Patronhylsor på gatan i Burundis huvudstad Bujumbura, efter oroligheter i december förra året. Foto: AP

Burundiska flyktingar har rekryterats och tränats i Rwanda med målet att störta Burundis president Pierre Nkurunziza, enligt en ny rapport.

Vittnesmålen spär på oron om att de eskalerande våldsamheterna i landet ska utvecklas till ett inbördeskrig.

Den hemligstämplade rapporten, som skrivits av experter som övervakar sanktionerna mot grannlandet Kongo-Kinshasa, har lämnats in till FN:s säkerhetsråd. Den innehåller vittnesmål från 18 rebellsoldater i Burundi som berättar att de tränats i skogen, efter att ha rekryterats från ett flyktingläger i östra Rwanda.

Rebellsoldaterna, varav sex är barn, säger att de fått träning i militär taktik och i att hantera maskingevär, granatkastare och minor.

Rekryterna transporterades av militärfordon, ofta eskorterade av rwandiska soldater, enligt rapporten.

”De uppgav att deras slutliga mål var att få bort den burundiske presidenten Pierre Nkurunziza från makten”, skriver FN-experterna.

Rwandas FN-ambassadör Eugene Gasana avfärdar anklagelserna om att rebeller ska ha tränats i landet.

Det var när Nkurunziza omvaldes för en tredje presidentperiod förra året som Burundi kastades in i en politisk kris. Hittills har 439 människor dödats i oroligheter, enligt FN, och över 240 000 människor har flytt landet.

Oron har stigit för att krisen ska utvecklas till en blodig konflikt med etniska förtecken, med paralleller till folkmordet i Rwanda 1994.

TT

Fakta: Burundi

Burundi var tidigare en belgisk koloni och har cirka 10 miljoner invånare.

Den pågående krisen utlöstes av politiskt missnöje med att president Pierre Nkurunziza i våras beslöt att kandidera för en tredje mandatperiod. Många bedömare varnar för att konflikten ska bli alltmer etniskt relaterad.

Befolkningen i Burundi utgörs precis som i grannlandet Rwanda av främst två folkgrupper, hutu och tutsi. I Rwanda dödades runt 800 000 människor i folkmordet 1994.

Den pågående krisen i Burundi är den värsta sedan inbördeskriget 1993—2006, som krävde runt 300 000 människoliv. I kriget stred huturebeller mot regeringsarmén som leddes av minoritetsgruppen tutsi.

Källa: AFP, Reuters.