Bild från China Central Television (CCTV), där Peter Dahlinvisas upp. Foto: CCTV via AP Video

Bild från China Central Television (CCTV), där Peter Dahlinvisas upp. Foto: CCTV via AP Video

Den svenska människorättsaktivisten Peter Dahlin är hemma, efter tre veckor i kinesisk fångenskap.
– Jag är uppenbarligen rätt glad över att vara tillbaka, men trots det sitter tre av mina kollegor och nära vänner fortfarande fast.

– Eftersom jag suttit i isolering hela den här tiden, bortsett från ett kort besök från ambassaden, så vet jag väldigt lite om vad som har sagts eller pågått, både medialt och diplomatiskt. Trots det verkar det vara ganska uppenbart att ambassaden i Peking och UD i Stockholm har engagerat sig och såvitt jag kan se gjort ett utomordentligt arbete, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

En talesperson för kinesiska UD säger att Dahlin inte frigivits, utan ”deporterats”, rapporterar Reuters. Hans kinesiska flickvän uppges ha släppts, men vara kvar i Kina, enligt AFP.

– Min flickvän är helt frisläppt och det finns inga anklagelser mot henne. Till skillnad från min flickvän är jag inte helt frisläppt, utan släppt av medicinska och diplomatiska skäl, säger Dahlin till Ekot.

Bedömare ser hans fall som en varningssignal riktad mot organisationer, aktivister och jurister, både innanför och utanför Kina.

– Det skickar en väldigt skrämmande signal till det civila samhället i Kina, både utländska och inhemska organisationer: Ta er inte an fall eller engagera er i frågor som regeringen inte gillar, säger William Nee, Kinaspecialist på Amnesty i Hongkong, till TT.

I spåren av en nystiftad säkerhetslag har stora tillslag mot människorättsaktivister gjorts sedan i somras. Den nionde juli, och de kommande dagarna, greps över 250 människorättsjurister, -aktivister och deras medhjälpare.

15 av dem har nu formellt anklagats för brott, och många av dem misstänks för omstörtande verksamhet. Enligt William Nee kan Peter Dahlin ha angivits av en av de misstänkta, som var vän med Dahlin.

– Regeringen verkar anse att de här människorättsadvokaterna försökte störta regeringen. Peter verkar ha dragits in i de här anklagelserna, trots att allt tyder på att hans organisation bara verkat inom ramarna för det kinesiska systemet, på ett sätt som skulle anses helt okontroversiellt i andra länder.

Den andre fängslade svensken, förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai, försvann under mystiska omständigheter från Thailand i oktober. I januari dök han plötsligt upp i kinesisk stats-tv, där han erkände sig skyldig till att rattfull ha kört ihjäl en kvinna 2003. Ytterligare fyra av hans kollegor från bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causaway Bay i Hongkong har sedan i höstas försvunnit.

– Att fem människor försvinner gör det logiskt att tro att bokförlaget och affären i Hongkong är det som egentlig utgör fokus för utredningen, säger William Nee.

Sverige har, trots upprepade påstötningar, inte fått träffa Minhai eller fått mer information om hans fall, vilket står i strid med internationell rätt.

– Det är ett väldigt viktigt och avgörande fall. Om Kina inte ens följer internationella lagar i detta fall så skickar det en dålig signal för framtida fall och för Kinas respekt för internationell rätt, säger William Nee.

Mattias Areskog/TT

Bild från China Central Television (CCTV), där Peter Dahlinvisas upp. Foto: CCTV via AP Video

Bild från China Central Television (CCTV), där Peter Dahlinvisas upp. Foto: CCTV via AP Video

Fakta: De gripna svenskarna

Peter Dahlin arbetar för organisationen China Urgent Action Working Group, som stöder människorättsaktivister i Kina. Han greps den 3 januari på oklara grunder. Först den 16 januari fick personal från svenska ambassaden träffa honom.

Dahlin har framträtt i statlig tv och tagit på sig det som han anklagas för. Organisationen China Urgent Action Working Group har kallat anklagelserna falska och ogrundade. Den 25 januari kom beskedet om att Peter Dahlin frigivits och utvisats.

Gui Minhai är förläggare och bokhandlare i Hongkong. I oktober i fjol försvann han i Thailand. Sedan dess har fyra av hans kolleger också försvunnit. Svenska myndigheter har ännu inte fått träffa honom.

I januari visades Gui Minhai i kinesisk statlig tv. Där sade han att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna för att sona ett brott. Bekännelsen har avfärdats av människorättsorganisationer.