Marine Le Pen inför rätta
Gjorde högerextrema Nationella Frontens ledare Marine Le Pen sig skyldig till hets mot folkgrupp genom sitt nedlåtande uttalande om bedjande muslimer?
På tisdagen tas fallet upp av en domstol i Lyon i Frankrike.
Bakgrunden är en hårt kritiserad kommentar från 2010 då Le Pen jämförde muslimer som bad utomhus med nazityskarnas ockupation.
– Det kanske inte är några bandvagnar (på gatan), eller soldater, men det är likväl en ockupation, sade hon under en kampanj i Lyon.
Rättssaken står i skarp kontrast med partiets ambition att tvätta bort sin rasiststämpel. Och det är bara en i raden av många skandaler som präglat det franska högerextrema partiet under det gångna året:
I onsdags vägrade Le Pen att dyka upp i rättssalen efter att hennes parti anklagats för att ha blåst upp kostnader för 2012 års valkampanj. Senare samma dag meddelades att hennes far, partigrundaren Jean-Marie Le Pen, tänkte stämma partiet efter att han i augusti uteslöts för att bland annat ha sagt att de nazistiska gaskamrarna enbart är en detalj i historien.
Med drygt en månad kvar till Frankrikes regionala val, som anses vara den sista starka fingervisningen om hur det kommer gå i 2017 års presidentval, står mycket på spel. Experter menar dock att Le Pen har allt att vinna på uppmärksamheten och faktiskt kan få draghjälp av rättsfallet.
– Tidpunkten hade inte kunnat vara bättre, säger den politiske analytikern Jean-Yves Camus vid Institut de Relations Internationales i Paris till TT.
– Istället för att framstå som ett offer där hon måste försvara sig kommer hon att använda det som en medial plattform för att visa att ju bättre det går för partiet desto mer trakasseras det på rättslig väg.
Marine Le Pen har, sedan hon tog över ordförandeskapet från fadern 2011, jobbat hårt för att styra bort retoriken ifrån den öppna rasism och antisemitism som Le Pen den äldre förespråkade. Camus säger att hon klarat balansgången väl.
– I Frankrike är det tabu att vara antisemitisk, men inte att vara islamofobisk, säger han och lägger till att Le Pen själv ogärna vill kopplas till det senare begreppet.
Dock har hon tjänat på den europeiska flyktingkrisen genom att klyftigt belysa faran med ekonomiska flyktingar, påpekar Camus.
Och för närvarande har hon opinionen med sig. I en Ifop-undersökning som nyligen publicerades av Le Journal du Dimanche sade 31 procent av fransmännen att de kunde tänka sig att rösta på Marine Le Pen i presidentvalet.
Fakta: Marine Le Pen
Marine Le Pen tog över som partiledare för främlingsfientliga Nationella Fronten efter sin far, grundaren Jean-Marie Le Pen, 2011.
Sedan hon tog över ordförandeposten har partiet vuxit till ett av Frankrikes största. I 2012 års presidentval fick Marine Le Pen 17,9 procent av rösterna i den första omgången. Partiet slutade på tredje plats.
Nationella Fronten är i dag det största franska partiet i EU parlamentet.
Marine Le Pen har försökt göra partiet mindre kontroversiellt genom att ta avstånd från den öppna rasism och judefientlighet som hennes far gjort sig känd för att förespråka. I augusti i år uteslöts Jean-Marie Le Pen ur partiet efter att ha repeterat att nazisternas gaskamrar bara var en detalj i historien.
Partiledaren uttrycker dock ofta oro över vad hon kallar islamiseringen av Frankrike, hon motsätter sig massinvandring och jobbar för ett franskt utträde ur EU.
Källa: TT