”Man ska gilla att skruva”
När Lars-Åke Hedström lämnar fikarummet på S:t Eriks hiss AB:s kontor vid sjusnåret på morgonen ser det ut som om han ska tillbringa hela den här fredagen på Lidingö, där ett blixtnedslag har orsakat problem med nödtelefonerna i flera hissar i en bostadsrättsförening. Men vid arbetsdagens slut har han hamnat i Hässelby för ett mer akut uppdrag.
– Sådär är det, konstaterar han efteråt. Och jag gillar det. Det händer hela tiden saker och man får vara beredd att rycka ut. Jag trivs med variationen.
Hisstekniker har han varit sedan början av 90-talet. Jobbet han har i dag, med reparation och service, är det han trivs allra bäst med.
– Ett tag jobbade jag med moderniseringar. När en större ombyggnad görs måste gamla hissar som inte uppfyller dagens krav byggas om. Det jobbet tyckte jag var stressigare, för vi jobbade med en sorts ackord med bonus om det blev klart snabbt. Och det var en massa faktorer som man själv inte kunde styra över, som gjorde att man ändå blev försenad. Jag sov dåligt då.
Det kan finnas en daglig stress i det han gör nu, men när dagen är slut finns det inget av den att ta med hem. Nu sover Lars-Åke bra igen.
– Jag trivs med friheten i det här jobbet. Jag får mina uppdrag, men sedan styr jag själv hur jag utför dem.
Att han hamnade i yrket var en slump. Efter musikklass i grundskolan sökte han naturvetenskapligt gymnasium, men det var inte hans grej, och han hoppade av. Så småningom upptäckte han att han gillade att meka, en bra början för en hisstekniker.
– Det är vad jag brukar fråga unga killar som visar intresse för det här jobbet – om de gillar att skruva, om de har haft en moppe att meka med. Det kommer också mer och mer elektronik i hissarna, så en del sådana kunskaper behövs.
Ibland, men mer sällan än de kolleger som jobbar jour, får han släppa ut människor som har fastnat i hissar.
– Jag har aldrig råkat ut för något, men jag har ju hört andra berätta om folk som har varit väldigt stressade och lite aggressiva i de situationerna. Ibland hinner vi ju inte komma så fort som folk önskar. Är man upptagen med jobb i Uppsala och någon sitter fast i en hiss söder om stan, då tar det ju lite tid att ta sig dit.
I värsta fall kan den som sitter fast vända sig till brandkåren.
– Men då brukar vi få jobb efteråt, reparationsjobb. Nå, de har lärt sig lite nu, men förr klippte de bara sönder allt när de skulle plocka ut folk.
Lars-Åke Hedström
Ålder: 55 år
År i yrket: 25
Utbildning: Internutbildningar.
Bästa med jobbet: Friheten.
Fritidsintresse: Sjunger i kör.
Om hisstekniker
Lämplig utbildning är gymnasiets elprogram.
Lön: Medellön runt 29 000 kronor.
Facktillhörighet: Elektrikerförbundet eller If Metall.
Framtidsutsikter: Goda. Skälen är att alltfler bor i städer och att branschen står inför stora pensions-avgångar.
Antal i Sverige: Lite osäker statistik – mellan 500 och 1000.
Källor: Elektrikerförbundet, If Metall Arbetsförmedlingen.