Foto: Fredrik Sandberg

Vellinge har utsetts till årets bästa skolkommun av Lärarförbundet. Samtidigt kan kommunen tvingas betala vite om lärarnas höga arbetsbelastning inte åtgärdas.

För andra året i rad hamnade Vellinge på första plats i Lärarförbundets årliga rankning över Sveriges bästa skolkommun. Rankningen grundas på 14 kriterier – allt ifrån lärarnas sjukfrånvaro till antal behöriga elever till gymnasiet.

Enligt Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är det kommunens uttalade ambition att vara en av Sveriges bästa skolkommuner som gett Vellinge dess topplacering.
– De har också investerat långsiktigt i skolan, säger Johanna Jaara Åstrand.

Samtidigt har Lärarförbundet anmält Vellinge kommun till Arbetsmiljöverket för att de inte tagit lärarnas höga arbetsbelastning på allvar. Arbetsmiljöverket har gått på lärarnas linje och hotar kommunen med vite på 200 000 kronor om den inte vidtar åtgärder.

Det syns också i Lärarförbundets statistik. Trots topplaceringen ligger Vellinge inte särskilt bra till vad gäller lärarnas sjukfrånvaro – av 290 kommuner hamnade Vellinge på plats 113. Lärartätheten är inte heller speciellt hög, där hamnade kommunen på plats 129.
– Vi mäter många parametrar. Bland annat behörighet till gymnasiet, högskolebehörighet och antal utbildade lärare. Och där ligger Vellinge högt. Sedan är det svårt att mäta arbetsbelastning. Vi mäter sjukfrånvaron, men många ligger på gränsen och syns inte, säger Johanna Jaara Åstrand.

I framtiden kanske facket utökar kriterierna till att även gälla arbetsbelastning. Men just nu tycker Johanna Jaara Åstrand att det är ett bra verktyg att följa skolornas utveckling över tid.

– Vi har använt samma parametrar i 14 år, och kan se förändringar. Vill Vellinge ligga kvar som toppkommun – och det vet jag att de vill – måste de börja föra dialog med lärarna, och se till att de kan göra ett bra jobb utan att bli sjuka, säger Johanna Jaara Åstrand.

Här kan du se Lärarförbundets statistik, och vilka parametrar de använt.