Demonstration under klimatmötet i Köpenhamn 2009. I november, strax innan klimatmötet i Paris, planerar facken att hålla de största klimatdemonstrationerna någonsin. Foto: Anja Niedringhaus/AP-TT

Demonstration under klimatmötet i Köpenhamn 2009. I november, strax innan klimatmötet i Paris, planerar facken att hålla de största klimatdemonstrationerna någonsin.
Foto: Anja Niedringhaus/AP-TT

Världsfacket IFS satsar hårt på FN:s klimatmöte i Paris och planerar den största fackliga klimatdemonstrationen någonsin.

– I Madrid, Rom, Oakland, Toronto, flera städer i Australien planerar fack också demonstrationer. Sen kan det också bli i São Paulo  och Johannesburg och många andra städer i världen men det är ännu inte bestämt, säger Anabella Rosemberg, klimatexpert på världsfacket IFS

Anabella Rosemberg, världsdacket IFS.

Anabella Rosemberg, världsfacket IFS.

–  Vi ska ska bli den största klimataktion som facken i världen någonsin gjort.

Världsfacket IFS har uppmanat fackföreningar över hela världen att organisera demonstrationer 28 och 29 november.

Dagen efter, den 30 november, inleds FN:s stora klimatförhandling i Paris. Det är ett nytt försök att få till ett bindande globalt klimatavtal, vilket misslyckades då världen samlades i Köpenhamn 2009. En majoritet av världens länder har i dag inte förbundet sig att minska sina utsläpp och förhoppningen är att de ska gå med på det i Paris.

Frivilligorganisationer och fack satsar stort på att påverka förhandlingarna i Paris.

För många är frågan varför facket ska ge sig in i klimatfrågan.

– Sitter man inte med vid bordet så står man på menyn, svarar Anabella Rosemberg. Vi vill visa att frågan om våra jobb är viktiga faktorer som påverkar klimatet.

Precis som 2009 i Köpenhamn försöker världsfacket IFS få in sitt begrepp anständigt arbete –  (eller just transition som det heter på engelska) – i avtalstexten. För att minska världens koldioxidutsläpp krävs det en omställning av produktion och konsumtion. Jobb i utsläppssektorer kommer att fasas ut och nya lär det skapas i gröna sektorer.

För att få företag och anställda att göra den övergången måste folk känna sig trygga med att de inte går till jobb med sämre villkor och större osäkerhet.

Arbetstagarnas organisationer anser därför ett paket av åtgärder ska in i det nya klimatavtalet.

Investeringar i gröna jobb, ett socialt skyddsnät och en starkare social dialog mellan företag, fack och stater anser världsfacket behövs om världen ska kunna leva upp till ett nytt avtal.

Det är dock många som vill vara med och påverka ett avtal.

Den svenska regeringens strategi inför förhandlingarna är att Sverige ska vara ett föregångsland i att minska utsläppen.

FAKTA

Mellan den 30 november och den 11 december pågår FN:s klimatmöte (Cop 21) där världens länder förhandlar om ett nytt bindande klimatavtal som ska börja gälla den 2020. Målet är att hejda den globala temperaturhöjningen som sker på grund av bland annat koldioxidutsläpp.

Kring 50 000 väntas delta i konferensen, varav 25 000, är företrädare för regeringar, FN, civilsamhället och frivilligorganisationer.