Byggnads och Kommunal satsar på hyresfastigheter
Byggnads och Kommunal satsar på nybyggda hyresfastigheter. Med låga räntor och stor efterfrågan på bostäder tror facken att det blir en lönsam investering.
Just nu byggs två hus med totalt 114 lägenheter i utkanten av Lund. Byggherre är Riksbyggen, ett kooperativt företag med Byggnads som största ägare och Kommunal som den näst största.
De nya lägenheterna – ganska små ettor, tvåor och treor – markerar starten på en långsiktig satsning på hyresfastigheter.
– Vi räknar med ett antal projekt per år, säger Lars Hildingsson, Byggnads vice ordförande. De två första husen följs av en andra etapp i Lund. Nästa steg blir hyreshus i Gustavsberg. Vi hoppas få alla avtal för det projektet i höst.
Byggnads och Kommunal äger hyreslägenheter sedan länge genom det gemensamma bolaget Polstjärnan, som så sent som för några månader sedan köpte en hyresfastighet i Stockholm. Men nu tar alltså de båda förbunden, för första gången på många år, fram nyproducerade lägenheter.
Senaste numret av tidningen Byggnadsarbetaren beskriver upplägget: Det kooperativa företaget Riksbyggen (där Byggnads och Kommunal är största respektive näst största ägare) letar upp mark och utser i samråd med Byggnads en entreprenör som bygger husen. Byggnads och Kommunal köper sedan fastigheterna via Polstjärnan. I fallet Lund kommer Polstjärnan att köpa 81 procent av fastigheten, medan Riksbyggen behåller resterande 19 procent.
Lars Hildingsson beskriver Riksbyggens nya inriktning på hyresrätter som en bostadspolitisk insats.
– Vi ser tre fördelar: Våra medlemmar får jobb, vi gör en investering som ger bra avkastning, och vi bidrar till samhällsutvecklingen genom att bygga hyresrätter. Vi inte bara talar om att det måste byggas fler hyreslägenheter i Sverige, utan tar ett eget initiativ.
Enligt Byggnadsarbetaren räknar Byggnads med en avkastning mellan fyra och sju procent på det kapital som investeras i hyresfastigheterna. Med låga räntor och stor efterfrågan på bostäder framstår investeringen som lönsam och ganska riskfri.
– Det är ett mycket bra tillfälle att satsa på hyresfastigheter nu, säger Byggnads fastighetschef Göran Tinglöv. Men vi spekulerar inte, vi tänker inte sälja om två år utan kommer att äga långsiktigt.
På frågan om Byggnads känner särskilda krav på sig att vara en juste fastighetsägare svarar Göran Tinglöv att ”det är det minsta man kan säga”. Hyresnivåerna blir dock marknadsmässiga – på den punkten skiljer sig inte de fackligt ägda hyreshusen från andra. De lägenheter som nu byggs i Lund kommer att förvaltas av Riksbyggen och förmedlas av den kommunala bostadskön.
Av de lägenheter som Byggnads äger i Stockholm använder förbundet däremot en mindre del för förbundets funktionärer.
– Vi vill kunna rekrytera funktionärer utifrån landet, säger Göran Tinglöv. Man kan inte begära att personer som flyttar till Stockholm från Norrbotten ska köpa en bostad, priserna i Stockholm är ju betydligt högre än i resten av Sverige.
Vid sidan av samarbetet med Byggnads bygger Kommunal hyreslägenheter på egen hand. I Munksjöstaden, ett nyexploaterat område i Jönköping, byggs i en första etapp 500 lägenheter, varav 163 blir hyresrätter. Kommunal kommer att äga dem via sitt bolag Komanco.
– Det byggs alltför få hyreslägenheter. Det är bra om vi kan bidra till fler, samtidigt som vi gör en bra investering, säger Kommunals förbundskassör Anders Bergström.