Owen Jones: Dags att folket tar tillbaka makten
– Rikedomen och makten är koncentrerade till väldigt få personer. Demokratin hotas. De i toppen har orsakat krisen, men de kommer undan. I stället är det de i botten som förväntas betala, säger Owen Jones när han besöker Arbetets monter på Bokmässan för ett samtal med kulturredaktör Jonna Sima.
Det är dags att ändra på det, anser han. Arbetslösa, sjuka, fattiga, invandrare; de som har det svårast ska inte längre behöva stå ut med att bli syndabockar, resonerar han.
Europas vänster måste föra kampen mot etablissemanget tillsammans. Senast var han i Belgien och Spanien väntar. Hans reser med sin mission och sin senaste bok Etablissemanget – Och hur de kommer undan med allt.
Owen Jones vänder sig mot att rika företag använder sina pengar och sin makt till att korrumpera demokratin.
Ministerposter har blivit en språngbräda till makt och rikedom inom den privata sfären. Där vill han införa en karens på åtminstone 15 år, säger han. Efter samtalet i Arbetets monter skyndar han vidare.
Han är en uppskattad krönikör i brittiska dagstidningen The Guardian, och stödjer Labour och Jeremy Corbyn, som osannolikt (för tre månader sedan var hans bästa odds 1:200) lyftes fram till Labourledare av en gräsrotsrörelse. Kanske nästa Labourledare, funderar någon mellan montrarna. I The English bookshops monter blir han dock inte igenkänd utan får en kopp te medan knappar på sin mobil i väntan på en eventuell signering.
I Storbritannien ser han en ny våg av feminism, det är toppen, anser han. Men frågorna behöver få större dignitet. 1,2 miljoner britter råkar ut från våld i hemmet varje år. 90 000 våldtagna. Kvinnor återfinns till större del i de mest osäkra och mest lågbetalda jobbet. Barnomsorg kostar ofta en tredjedel eller hälften av lönen.
Owen Jones doppar tepåsen och rabblar fakta och siffror och säger att det är frågor som vänstern måste kämpa för.
– Ingen kampanj för social rättvisa kan vara genuin om den inte är feministisk.
Det gäller att uppmärksamma att också män har mycket att vinna på det, anser han. För den brittiska manliga normen gör att den som mår psykiskt dåligt kan ha svårt att prata om det – och självmordssiffrorna för män är höga.
– Du måste agera på ett visst sätt för att vara manlig. Du ska vara atletisk, aggressiv, leva med kvinnor, säger han.
Men även om feminismen är på uppgång så är det långt kvar:
– Åtta av tio riksdagsledamöter är män hos oss. Vi behöver lära av Sverige, säger han.