En tjänsteman vid uthyrningsföretaget Academic Work fick sämre möjligheter till prestationslön då han vab:ade. Ett lagbrott, anser Unionen – men inte AD.

Tjänstemannen var anställd hos Academic Work första halvåret 2012, och var uthyrd på heltid hela perioden. Normalt skulle det ha givit honom goda chanser att få del av ett lönetillägg som finns i Unionens bemanningsavtal med Almega Bemanningsföretagen. Tillägget går till dem som arbetar mer än ett visst antal timmar i månaden, 133 eller 150 timmar beroende på anställningstid.

Då mannen var hemma för vård av barn vid några tillfällen blev det förstås svårare för honom att komma över gränsen för lönetillägget. På så sätt har han blivit missgynnad av att han har tagit hand om barn – vilket föräldraledighetslagen förbjuder, hävdar Unionen. Unionen, som har hjälpt mannen att driva sin sak i Arbetsdomstolen, AD, hade krävt 30 000 kronor i skadestånd. Enligt facket borde arbetsgivaren ha sänkt gränsen för lönetillägg för dem som vab:ar.

Arbetsgivaren anser sig däremot ha följt kollektivavtalet till punkt och pricka. Och Arbetsdomstolen går på arbetsgivarens linje.

Tjänstemannen har förvisso haft sämre möjligheter att få lönetillägg genom att han vab:at, bedömer AD. Men att sänka timgränsen för när prestationslön ska utgå för dem som vab:ar hade inte varit rättvist. Det hade varit att gynna den föräldralediga tjänstemannen i förhållande till dem som är frånvarande av andra skäl. Och orättvist i förhållande till dem som står till förfogande för att bli uthyrda.