Statliga företag sponsrar Almega
Det sitter inte bara ett tiotal statliga vd:ar i styrelserna för Svenskt Näringsliv och dess organisationer. De statliga bolagen är tunga finansiärer av verksamheten och störst finansiär av Almega.
– Är det rimligt att staten ska finansiera en sådan propagandamaskin, frågar Janne Rudén, Seko:s ordförande.
Almega är en paraplyorganisation för flera olika arbetsgivarföreningar. Stora finansiärer i Almega är SJ, Green Cargo, Post Nord, Svensk Bilprovning, Swedavia, Svenska Spel med flera.
I Almega Tjänsteföretagens styrelse sitter fyra vd:ar från statliga bolag. De utgör en fjärdedel av styrelsen och har ett avsevärt inflytande på arbetsgivarnas politiska utspel.
– De statliga bolagen är de största finansiärerna av Almega, som inte är opolitiskt på något sätt, säger Janne Rudén.
– Tvärtom, Almega är rabiat när det gäller försämringar för löntagarna. Organisationen går i spetsen för Svenskt Näringsliv och kör fram sin ideologi mer än andra.
Janne Rudén anser att man måste ifrågasätta varför de statliga bolagen ska vara medlemmar i Svenskt Näringsliv och dess organisationer. Man borde fundera på om de inte skulle uppträda mer neutralt som samhällsägda företag, konstaterar han.
Frågan har blivit än mer aktuellt efter avslöjandet om Svenskt Näringslivs nära kontakter med Sverigedemokraterna (SD).
– Det är rent ut sagt åt helvete. Det finns inget som hindrar Svenskt Näringsliv i deras jakt på att få bort den sittande regeringen, säger Janne Rudén.
Tobias Gerdås, ansvarig för opinionsbildningen på LO, konstaterar att Svenskt Näringsliv är den första tunga organisation som närmar sig SD. Inte minst detta måste vara en stor svårighet för de direktörer från statliga bolag som satt sig i arbetsgivarnas olika styrelser, enligt Gerdås.
– Här har man ett moraliskt ansvar att stå upp för det som är rätt och riktigt. Sverige blir ett sämre land att leva i om SD normaliseras, säger han.
I övrigt är de första kommentarerna inifrån LO-borgen försiktiga, efter Arbetets kartläggning av hur de statliga vd:arna tågat in i styrelserummen hos arbetsgivarna. Genom organisationerna motarbetar de statliga vd:arna aktivt regeringens politik inom flera viktiga området.
Tobias Gerdås noterar att Svenskt Näringsliv satsar mycket hårt på politiskt känsliga frågor som försämringar av löner och anställningstrygghet, men inte prioriterar näringslivsfrågor i samma höga grad.
– Det är förvånande att näringslivet prioriterar på detta sätt. Det måste vara ett dilemma för de statliga bolagens representanter att man valt de mer politiserade utgångspunkterna, säger han.
Läs även: