Löfven hyllar VM-gänget
-Vilket gäng! Hela svenska folket är så stolta över era insatser, jag tackar för det!
Med de orden välkomnade Statsminister Stefan Lövfen samtliga 29 deltagare i den svenska truppen som deltog i Yrkes-VM i Brasilien till lunch i Rosenbad i dag.
Som Arbetet skrev förra veckan blev det tjejernas och Sveriges år i yrkesskicklighet. Tre tjejer fick medalj i stenhård konkurrens med 1 200 ungdomar från 59 länder: Emmastina Dannered fick brons i hudvårdsterapi, Sara Andersson silver i dekoration och Frida Gustavsson silver i billackering.
Efter att ha tackat samtliga tävlande en och en berättade Löfven om sin egen yrkesstolthet varje gång han gjorde ett bra jobb under sina år som svetsare.
Statsministern pratade om sin egen, regeringens och svenska folkets stolthet som vore den en effektiv arbetsmarknadsåtgärd.
-Vi behöver stoltheten, för det betyder oerhört mycket för alla människor som behöver komma i arbete.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic var dock först med att ta emot VM-truppen till regeringskansliet på Rosenbad. Och hon blev rentav poetisk när hon berömde ungdomarna för deras framgångar i Sao Paulo.
-Ni lyser upp vartenda rum som ni går igenom.
I väntan på att VM-truppen skulle anlända till lunchen i Rosenbad svarade Aida Hadzialic på Arbetets frågor om regeringens nya satsning på yrkeshögskolan, som ju är en av arrangörerna bakom World Skils Sweden. Bland arrangörerna finns även LO och Svenskt Näringsliv.
Regeringen har alltså beslutat att avsätta 150 miljoner kronor för att skapa 2 500 utbildningsplatser i yrkeshögskolan redan nästa år. Året därpå utökas satsningen till 360 miljoner kronor, som motsvarar 6 000 platser.
-Vi har beslutat att bygga ut yrkeshögskolan, eftersom nio av tio som går skolan får jobb inom ett år.
Det är också förklaringen till att det går fyra sökande på varje plats på yrkeshögskolan, till skillnad från en del högskolelinjer där många utbildningsplatser gapar tomma år efter år.
På en arbetsmarknad där vart femte rekryteringsförsök misslyckas på grund av dålig matchning har yrkeshögskolan en mycket viktig plats, påpekar ministern.
-Yrkeshögskolorna är helt och hållet styrda av efterfrågan på arbetsmarknaden.
Regeringen kommer också att satsa på yrkesprogrammen på gymnasieskolan, som i dag har svårt att locka elever, konstaterar Aida Hadzialic.
Bland annat tänker regeringen ändra på dagens regler om högskolebehörigheten. Huvudregeln ska vara att behörigheten ska ingå i yrkesprogrammen, men de elever som vill ska kunna välja bort den möjligheten.