Jeremy Corbyn, fackens favorit, är en kandidat som vill förstatliga järnvägen och beskatta rika mer. Foto: Alastair Grant

 

Överraskningen är total. Ingen räknade med 66-åringen Jeremy Corbyn skulle bli segertippad partiledarkandidat för det brittiska arbetarpartiet.

Efter valnederlaget i maj deklarerade Ed Miliband att han skulle avgå som partiledare.

Kandidater började vaskas fram. Jeremy Corbyn som suttit i parlamentet sedan 1983 fördes fram för att vrida debatten åt vänster.

Det gjorde han med besked.

Hans politiska framträdanden liknas vid rockkonserter och lockar många unga och kandidaten som mest fördes fram för att vrida debatten vänsterut har nu mer än 50 procent av stödet i partiledarvalet.

Till skillnad från Sverige så kan alla partimedlemmar och sympatisörer rösta om vem som ska bli ny ledare. I Labourvalet väntas omkring 600 000 rösta.

TUC, brittiska LO, är politiskt obundet men flera av deras fackförbund deltar aktivt i valet. Unite the union är med sina 1,4 miljoner medlemmar landets största fackförbund och har sin kandidat klar.

– Corbyn är den som vi tycker företräder våra medlemmars åsikter bäst, säger Shaun Noble, talesperson på facket.

Ytterligare fem förbund backar hans kandidatur och Corbyn är därmed fackets favorit.

Men partiledarvalet har lett till en hård intern strid. Nyligen skrev Tony Blair, tidigare premiärminister och Labourledare, ett öppet brev där han varnade för att om Corbyn vinner så leder det till Labours undergång. Det är vänstersvängen han och flera med honom oroas av. När Ed Miliband vann posten som Labourledare 2010 var det en vinst för vänsterfalangen i partiet. Efter de konservativas stora valseger i maj tvingades Labour utvärdera sin politik.

– De flesta analytikers slutsats var att Ed Miliband stod för långt till vänster, säger Nicholas Aylott, statsvetare på Södertörns högskola.

Jeremy Corbyn står ännu längre till vänster. Han vill höja skatter, är emot åtstramningspolitik och vill dra sig ur Nato. Han har dessutom anklagats för att ha tagit emot pengar från organisationer som står palestinska Hamas nära.

Dessutom har Corbyn gjort sig känd som en person som inte följer partilinjen. Sedan 1997 har han röstat emot sitt eget parti mer än 500 gånger i parlamentet, uppger Financial Times.

Det är oklart om det talar till hans för- eller nackdel. Partiet söker en ny väg framåt. De konservativa vann stort i valet vilket talar för att väljarna vill ha mindre vänsterpolitik. Samtidigt förlorade partiet stort i Skottland där väljarna valde bort Labour och röstade på vänsterinriktade partiet SNP vilket kan tala för att mer vänsterpolitik kan vara en väg till framgång.

Den 12 september ska partiet presentera sin nya ledare.

 

De övriga huvudkandidaterna

Liz_Kendall_August_2014Liz Kendall – tillhör högerfalangen i partiet. Har jobbat som vårdchef. Sagt att det offentliga inte sköter vården tillräckligt bra.

 

cooperYvette Cooper – före detta journalist, varit minister. Vill ha en skandinavisk välfärdsmodell, anses ligga något till vänster.

 

burnhamAndy Burnham – tidigare favorittippad, vill ha stram migrationspolitik. Kandidaten som har näst starkast stöd från facket.