Foto: Henrik Montgomery

Hon torkar av glassmaskinen med en trasa och vrider det tunga locket i rostfritt stål.

– Den här har hängt med i 30 år, och gör mer glass än de nya maskinerna, säger Ann Maria Pitre, ägare till Stockholms glasshus på Birkagatan i Stockholm.

Hon drar åt locket lite hårdare, det knäpper till och ett brummande ljud fyller lokalen.

– Att tillverka glass är ett hantverk, och tar tid. Först ska blandningen kokas upp till 85 grader, sedan ska den frysas ner och röras om, om vartannat, förklarar Ann Maria Pitre.

Och vilka blandningar sedan. Teheran, honung, lingon och jamrock vanilla. Listan är lång på olika smaker.

– Vi kokar bär och frukter för smaksättning och använder bara ekologiska råvaror, säger Ann Maria Pitre.

Klockan är strax efter tio. Om en timme öppnar butiken. Solen lyser från en klarblå himmel, och för Ann Maria Pitre väntar en stressig eftermiddag.

– Jag älskar mitt jobb, det har jag alltid gjort. Men på senare tid har jag känt att det är dags att lämna över.

Hon nickar mot sonen Oskar Pitre.

– Snart är det hans tur. Jag orkar inte hålla samma tempo längre.

Att tillverka och sälja glass har Ann Maria Pitre sysslat med sedan 1986. Tillsammans med sin livskamrat startade hon Stockholms glass- och pastahus.

– Vi gjorde även egen pasta. Jag gillar att skapa från grunden. Och är övertygad om att framgång bygger på kärlek – till yrket och produkten.

Butiken på Birkagatan har familjen drivit sedan 1990. Den är känd för spektakulära glasstårtor.

– Vi levererar till Finlandsbåtar och museer, men får också beställningar från privatpersoner, bröllop och fester, säger Ann Marie Pitre.

– Här är en som jag gjorde till Björnes magasin för länge sedan.

Hon visar en glasstårta formad som en björn, spritsad med sorbet.

Trots att glassbutikerna blivit fler i Stockholm de senaste åren, oroar sig inte Ann Maria Pitre för framtiden.

– Nej, jag gillar konkurrensen. Då måste vi steppa upp.

Klockan har slagit elva. Kunderna trängs redan framför glasdisken. Ann Maria Pitre ursäktar sig. Ett arbetspass med ringlande köer, tårtor som ska bakas och glass som ska kokas väntar.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Ann Maria Pitre

64 år, arbetar på och äger Stockholms glasshus tillsammans med sonen Oskar Pitre. Har tidigare ­arbetat som busschaufför och frisör.

År i yrket: 29

Bäst med jobbet: Möjligheten att utveckla en produkt från grunden.

Sämst med jobbet: Sommardagar när glasskön aldrig tar slut.

Yrkesknep: Kärlek – glass ska göras med kärlek.

Framtidsyrke: Trädgårdsmästare.

Om glasstillverkare

Arbetsgivarorganisation: Visita.

Antal glassfabriker: Finns inga upp­gifter på. Men enligt Visita är det en tillväxtransch.

Lön: Svårt att säga, eftersom de flesta är egna företagare.