Löneavdrag för bussförare utan strumpor
I början av juli var det över 30 grader varmt, vilket fick en del bussförare att ta av sig strumporna. Nu har bussföretaget Keolis straffat dem som inte följt uniformsreglerna och kört i skor utan strumpor eller i sandaler.
Det är tidningen Kommunalarbetaren, som berättar om konflikten på Nybodagaraget i Hägersten i Stockholm.
Den 1 juli införde Keolis de nya uniformsreglerna, som bland annat kräver svarta strumpor och mörka skor. Fem bussförare som körde i sandaler i början av juli skickades hem från jobbet, med löneavdrag.
Några dagar senare protesterade runt 20 förare. De samlades i garaget – utan strumpor.
Företaget svarade med skicka hem tretton förare och ge varningar till sex andra.
– Vi har överklagat både varningarna och löneavdragen, säger Christer Swanson, huvudskyddsombud vid Nybodagaraget till Kommunalarbetaren.
Klädreglerna är inte förhandlade. Facket och Keolis har diskuterat hur uniformen ska se ut i ett och halvt år utan att komma överens.
– Nu kör Keolis sin linje. De struntar i det samverkansavtal som finns med Kommunal. Arbetsgivarna kallar det samverkan, vi kallar det motverkan. De konfererar och sen meddelar de oss vad de kommit fram till, säger Christer Swanson.
Keolis HR-chef Cecilia Jerneheim är ansvarig för förarnas nya uniform. På frågan om varför det är viktigt med strumpor i alla väder svarar hon med en motfråga om polismän och brandmän är utan strumpor. Om sandaler säger hon att det viktiga är att förarna har fotriktiga skor som är säkra att köra i.
Sjunde september ska fack och arbetsgivare diskutera förarnas klädsel i en lokal förhandling.