Brandmannaförbundet tror inte att SKL inser allvaret med det utökade varslet, eller förstår att konflikten kan bli samhällsfarlig.

– Det visar bara att de har noll koll, säger Magnus Sjöholm, förbundsstyrelseledamot på BRF.

Konflikten om deltidsbrandmännens villkor har nu pågått i drygt en månad. I förra veckan förhandlade parterna igen. Förhandlingen avslutades med att Sveriges kommuner och landsting (SKL) valde att lämna bordet.

– Eftersom de valde att avsluta tog de också över ansvaret, säger Magnus Sjöholm, förbundsstyrelseledamot på Brandmännens riksförbund (BRF).

 I måndags skärpte BRF konfliktåtgärderna. Bland annat kommer de dispenser som tidigare gavs av arbetsgivaren vid allvarligare uttryckningar att dras in från och med den 24 juli.

– Vi bedömer inte det nya varslet som samhällsfarligt. Brandmannaförbundet har tagit sitt ansvar. Men självklart vill vi ha koll på hur det slår, säger Agnetha Jöhnk, avdelningschef på SKL med ansvar för arbetsgivarpolitik till TT.

Magnus Sjöholm tror inte att SKL förstår vidden av varslet.

– På bara en månad har 100-tals dispenser kommit in. Om inte heltidsbrandmännen rycker ut i vårt ställe, kommer det bli samhällsfarligt, säger Magnus Sjöholm.

– Och en heltidsbrandman har en lön på 400 kronor i timmen. Det blir betydligt dyrare för arbetsgivaren än om de går med på att höja deltidarnas lön.

I dag tjänar en deltidsbrandman 65 000 kronor om året, med en timlön på 22 kronor. BRF har krävt en löneförhöjning på 15 procent under en treårsperiod. Något SKL vägrar gå med på eftersom de anser att det ligger långt över andra grupper.

– Det är tramsigt. Men jag är rädd för att de kommer ångra sig när de ser vad det får för konsekvenser, säger Magnus Sjöholm.