I Sverige är klädkoder på arbetsplatser oftast inte lika uttalade som i en del andra länder. Vad sägs om schweiziska banken UBS som har en 43-sidig manual för vad som är tillåtet? Bland annat måste manliga anställda vara nyrakade, ha kalsonger av god kvalitet samt svarta knästrumpor. Kvinnor ska arbeta med diskret make-up och de som färgar håret ska göra det regelbundet så att inga utväxter syns. 

Riktigt så hårt styrt är det inte i Sverige – men arbetsgivaren har möjlighet att ställa krav på arbetskläder och det finns flera företag som sätter upp tydliga regler för hur en anställd ska se ut. Både SJ och SAS förbjuder anställda som är i direktkontakt med resenärer att arbeta med synliga tatueringar eller piercingar. Till exempel måste anställda med tatueringar på underarmar bära långärmad skjorta.

Inom flera branscher, såsom vård och omsorg, är hygienen särskilt viktigt och därför tillåts inga smycken. Detsamma gäller kökspersonal i restaurangbranschen.

Klädkoderna på arbetsplatserna inom handeln ser väldigt olika ut. Till exempel är det upp till varje Ica-handlare att själva bestämma om det är okej med tatueringar och piercing.

Vissa butikskedjor är väldigt generösa vad gäller regler för vad de anställda får ha på sig, medan andra är desto mer restriktiva.

Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, förklarar att man som anställd måste lyda om arbetsgivaren åberopar hygien- eller säkerhetsskäl för en viss klädsel eller förbud mot exempelvis smycken.
– Utöver det är det en intresseavvägning från arbetsgivarens sida mellan att verksamheten ska fungera och att anställda ska trivas. Det måste finnas ett rimligt skäl till förbud eller varför en viss klädsel krävs, säger han.

Arbetsgivaren måste också tydligt informera om varför det finns en viss klädkod.
– Det händer då och då att det blir diskussioner mellan anställda och arbetsgivare. Till exempel på sommaren då vissa förbjuder kortbyxor. Men det finns inga fall som lett till rättegång i domstol, säger Dan Holke.

Jessica Stålhammar, advokat och arbetsrättsspecialist, menar att det skulle vara enklare om företag och kommunala bolag hade tydligare skrifter vad gäller kläder och utseende för att undvika tvister.
– Det är alltid bra för båda parter om det finns tydliga regler att förhålla sig till. Det är dessutom enklare för arbetsgivaren att beivra övertramp om man kan påvisa att den anställde tagit del av skriftliga föreskrifter, säger hon.

I varje arbetstagares anställning ingår något som kallas lojalitetsprincipen, som innebär att arbetsgivarens intressen går före dina egna. Bryter du mot lojalitetsprincipen bryter du mot anställningsavtalet, förklarar Jessica Stålhammar.

 

LÄS OCKSÅ

Athle1

• David Athle gillar att tatuera sig – och det är inga problem